Hírek Szentes

Levéltári Napok: A szentesi reformátusság szerepe a város fejlődésében

Ezekben a napokban tartják a Csongrád megyei Levéltári Napokat, melynek keretében október 11-én Szentesen, a Református Nagytemplomban tartottak találkozót a szakemberek és az érdeklődők. A különleges helyszínt a téma indokolta: a Reformáció 500. évfordulónak tiszteletére szánták a programot, az előadásokat.

A tanácskozást Karikó-Tóth Tibor, a Kis Bálint Református Általános Iskola igazgatója vezette. A jubileumhoz méltóan, Bach orgonamuzsikával kezdődött a rendezvény, melyet Nagy János adott elő.

 

 

A megjelenteket a Fehér Csaba, a nagytemplom lelkésze köszöntötte. Szólt arról is, hogy gyülekezetük számára megtisztelő, hogy otthont adhattak a reformáció témakörében elhangzó előadásoknak, ráadásul helyi vonatkozásokat is megismerhetnek a jelenlévők – mondta bevezetőjében a lelkész.

 

 

Labádi Lajos főlevéltáros, ny. igazgató  megnyitójában az épen negyven éves levéltári napok sorozat kezdeteiről, négy évtizedes történetéről beszélt.

 

 

Filep Antal néprajzkutató, ny. egyetemi tanszékvezető a magyarországi reformáció a történeti néprajz rendkívül szoros összefüggéseiről beszélt.

 

 

Blazovich László emeritus professzor, az MTA doktora a reformáció kialakulásának idejéről, majd a török kor utáni református iskolakultúra kiépítésének részleteit, jelentőségét, valamint a mai oktatásügyre gyakorolt hatását ismertette.

 

 

Hegyi Ádám egyetemi adjunktus (SZTE BTK) a kora újkorban létező szentesi református egyház szervezeti struktúráját, tevékenységét és intézkedéseit ismertette.

 

 

Homoki-Nagy Mária egyetemi tanár, tanszékvezető (SZTE ÁJK) azt elemezte, hogy miről „tudósítanak” a végrendeletek?

 

Mód László néprajzkutató, egyetemi adjunktus (SZTE BTK) a szentesi gyümölcsész református papok és tanítók munkáját mutatta be, és azt, hogyan alapozták meg a város máig híres gyümölcstermesztését.

A találkozó a Templomi Galéria megtekintésével zárult, melynek során Mód László (a kiállítás egyik rendezője) kalauzolta a vendégeket. Az előadásból és a kiállítás kapcsán a következő részleteket árulta el kérdésünkre:

 

 

 

Képgaléria:

navigate_before
navigate_next

 

Vélemény, hozzászólás?