Kiemelt hírek Szentes

Református óvoda épül Szentesen – hálaadó ünnepség, alapkőletétel

A szentesi Nagytemplomi Református Egyházközség óvodát és bölcsődét épít a Kiss Bálint utcában, az Imaház mellett. A leendő intézmény ünnepélyes alapkőletételét október 17-én tartották meg egy hálaadó istentisztelet és egy kisebb ’avató’ ünnepség keretében.
A Református Nagytemplomban Fehér Csaba lelkész köszöntötte a megjelenteket, és az alkalom aktualitásairól beszélt.
Lehet, hogy egy kép erről: 3 ember, álló emberek és belső tér
Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református egyházkerület püspöke hirdetett igét, és mondott imádságot.
Dr. Csikai Miklós a gyülekezet főgondnoka is köszöntötte a megjelenteket, majd hálát mondott az óvodáért.
Horváth Imre, a reformátusok idősek Otthona vezetője hálaadása következett Fehér Csaba lelkipásztor lelkészi szolgálatának 30 éves jubileuma alkalmából. Erről emlékezett meg Demeter János lelkész is köszöntőjében.
Az alkalmon ünnepi beszédet mondott Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője, agrárminiszter és Szabó Zoltán Ferenc, Szentes polgármestere.
Lehet, hogy egy kép erről: 4 ember
A hálaadó alkalmon Dezső Dario orgonaművész, kántor; a Bárdos Lajos Vegyeskar, és Tóth Tamás presbiter népi zenekara szolgált.
Ezt követően a részt vevők átvonultak az Imaházhoz, ahol Karikó-Tóth Tibor, a Kiss Bálint Református Általános Iskola igazgatója köszöntötte az alapkőletételen résztvevőket, majd Laczkó József, a kivitelező Bauszer Kft. ügyvezetője mondott néhány szót az építkezés előzményeiről, további szakaszairól.
Az óvoda alapkővébe az időkapszulát Dr. Fekete Károly, Farkas Sándor, Szabó Zoltán Ferenc, Fehér Csaba, dr. Csikai Miklós és Karikó Tóth Tibor helyezték el.
Lehet, hogy egy kép erről: 4 ember, álló emberek és szabadtéri
Az időkapszulában egy pendrive, a megyei napilap, valamint a gyülekezeti és az iskola újság aktuális száma, továbbá névsorok (presbitérium, református általálonos iskola, református idősek otthona dolgozói) találhatók.
Az építkezésre Dr. Fekete Károly mondott püspöki áldást.
Az ünnepség Kiss Bálint tudós, lelkipásztor szavaival ért véget:
„Egy formájára ékes, a benne lakókra nézve egészséges épület fog felállíttatni, ha az Úr akaradja, és élünk”.
**************************
A Szentesi Református Óvoda 600 millió forintos pályázati támogatással és csaknem 50 millió forintos önrésszel kiegészítve épül meg. Az új intézmény a Kiss Bálint Református Általános Iskola tagintézménye lesz.
Mivel a tervek szerint egy üvegfalú, „világító” folyosóval összeköttetésben lesz majd a két épület: a készülő óvoda vizesblokkját, melegítőkonyháját és étkezőjét, valamint az Imaház dísztermét közösen használják majd.
Maga az (U alakú) épület egyszintes, körülbelül ezer négyzetméteres lesz, három óvodai csoportszobát és két bölcsődei szobát alakítanak majd ki, emellett pedig két szolgálati lakás is helyet kap majd a tetőterében.
Az óvodában csoportonként 25 fővel számolva 75 óvodást, a bölcsődében pedig 14 kisgyermeket tudnak fogadni. A tervek szerint az építkezés jövő nyárra készülne el, de egyelőre még teljes biztonsággal nem merik kijelenteni, hogy a következő év szeptemberében meg tudják nyitni az óvodát.

Vélemény, hozzászólás?