Kiemelt hírek Sport Szentes

Repülő modellező Európa bajnokság Szentesen

Az elmúlt Szentes-Lapistó fertői rét adott otthont július 22 -27. között a repülő modellező Európa bajnokságnak. Nagy szó ez Szentes számára, hiszen az EB rendezési jogát 10-15 évenként van lehetőség megkapni – azt is pályázat útján.

A versenyt a Magyar Modellező Szövetség, a  Magyar Modellezésért Alapítvány a Szentes és környéke modellező egyesülettel közösen rendezte meg, illetve volt a házigazda. Nemzetközi (francia, svájci, angol tagokból álló) zsűri bírálta el ki a legjobb, itt kell megemlíteni Szabó László Károly szövetség prefektus nevét, akit külön megdicsértek a kiváló szervezése kapcsán. (Egyébként ő tavaly már Világbajnokságot is szervezett, akkor a Szentes-Fábiáni pusztában.)

Európa minden országából 9 fős csapatokkal, mintegy 600 versenyző vett részt a szentesi EB-n. Szabadon repülő vitorlázó, szabadon repülő motoros és gumimotoros gépek kategóriájában versenyeztek a résztvevők. A magyar válogatottban volt szentesi is, de rontott egy startot, így nem lehetett döntős, dobogós.

Szabadon repülő vitorlázó gép szállás-normája 5 startból állt. A startok óránként kezdődtek, a feladat végrehajtására 60 perc állt rendelkezésre.  Az öt start végén az, aki minden alkalommal 180 mp-es repülést elért, az került a döntőbe.  Ott már 5 perc szállással kezdenek, majd aki tovább jutott, annak a következő startban 8 percet kellett a levegőben teljesíteni, és ekkor már eldőlt ki a legjobb Európában. Ezeket a repülőket kézzel vontatják, a játékosok a levegőben ott addig köröztetik, még termiket nem találnak, és ezt követően engedi szabadon repülni gépeiket.

A motoros- és gumi motor gépeket a motorjaik visz magasba, a motor leállás után kezdődik a szabadon repülés. Itt is 5 start volt, és ugyan abból állt a verseny, mint a szabadon repülőknél ismertettük, itt is vitorlázni kell a gépeknek.

A kategóriák Európa bajnokai:

Vitorlázó F.1. A.:  1. Fer Findhal (Svédország)

Motoros  F. 1.C.: 1. Alekxander Vyazov (Szlovénia)

Gumi motoros F.1.: 1. Albert Bulatov (Oroszország)

Magyarok közül a legjobb helyezést Bauer Soma érte el, motoros F.1.C.  kategóriában a 10. helyen végzett.

Képgaléria:

navigate_before
navigate_next

 

A verseny fővédnökei voltak: Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője, az FVM miniszterhelyettese; Dr. Benkő Tibor vezérezredes, honvédelmi miniszter, Barát Ferenc alezredes, a Hódmezővásárhelyi Lövész dandár parancsnoka.

A versenyt támogatták: Horvát Gyula, Mágocsi MG Kft igazgatója (egyben a verseny helyszínének gazdálkodója), Kocsis László, a Szentesi Városellátó NKFT vezetője és Varga Sándor nyugalmazott vezető. Tóth János Város, a Városellátó Gépműhelyének vezetője, Szabó Imre, Tejszolg Vállalat vez. igazgatója, Károlyi László, Legrand Gyár vez. igazgatója. Kozma András, Autark Kft igazgatója, Horvát Miklós Tanalux KFT igazgatója.

Köszönetet mondunk mindenkinek, akik e nemes sportot támogatták, és hozzá járultak ahhoz, hogy Szentes város neve bekerült a modellezés történelem könyvébe.

(Sz.László – fotó: Kertész Gábor)

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?