Kiemelt hírek Szentes

Robot “konstruktőrök” találkozója a református iskolában

Az informatika tanárok Szentesi Járási Munkaközössége május 17-én a Szentesi Kiss Bálint Református Iskola Dísztermében robotika találkozót szervezett pedagógusoknak és tanítványaiknak. Céljuk az volt, hogy a robot technikával foglalkozó iskolák bemutassák, milyen irányban képzelik el ez irányú munkájukat, illetve az elért eredményeiket megismertessék egymással –mondta Lucza László, a munkaközösség vezetője.

A rendezvényen négy iskola: a házigazdák, a Koszta József Általános Iskola, a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola, a Szegvári Forray Máté Általános Iskola és a HSZC Pollák Antal Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája vett részt.

Az iskolákban már tanítási órák keretében  tanítják és fejlesztik az algoritmikus gondolkodást, törekednek a gyakorlati problémák informatikai jellegű megfogalmazására, az automata elvű programalkotás megvalósítására. Egyre nő azoknak a fiataloknak a száma, akik szabadidejükből is órákat szánnak robotok megalkotására – mondta Niethammer Zoltán, a református iskola szaktanára.

 

A találkozóra mindenki hozta a robotkészítés és –alkalmazás területén szerzett tapasztalataikat, konkrét eredményeiket. A tanulók bemutatták az országos megméretéseken is eredményes, általuk készített robotokat.  A szaktanároknak hasznos volt látni, hogy kollégáik mit tartanak fontosnak tanítási tevékenységük során, eredményeiket hogyan tudják beépíteni a tanítás folyamatába.

A diákok „éberen” figyelték társaik alkotásait, azok teljesítményét, ötletességét. Jó volt látni, hogy az új generációban (itt Szentesen és térségében is) van fogékonyság a legkorszerűbb vívmányok iránt, illetve annak tovább fejlesztésében való aktív bekapcsolódásra.

 

 

Az első alkalommal megszervezett program nemcsak a kreativitásuk, hanem az együttműködési készségük fejlesztéséhez is hozzájárult.