Kiemelt hírek Szentes

Rocktörténeti kiállítás a Takácsli Galériában

Szentes Rock & Roll 1991-2021 címmel szeptember 18-án nemcsak rocktörténeti, hanem várostörténeti kiállítás is nyílt a Tokácsli Galériában. Az, hogy rocktörténeti a tárlat, ahhoz nem fér kétség (sőt!), a várostörténetit megmagyarázom.
A Tokácsli Galéria létrejöttének pillanatától arra törekedett, hogy a magyar és a helyi képzőművészet már bizonyítottan értékes alkotásainak nyújtson bemutatási lehetőséget. Bár az utóbbi években ezen már volt „könnyítés”, de azért nem volt egyszerű teret és lehetőséget kapni a Galériában. Most összejött.
Továbbá a város kulturális (zenei) életének 30 éven keresztül jelentős része volt a rockzene, és az azt körülvevő rock-kultúra, ezért megérdemli ezt a jelzőt is.
A kiállítás létrejöttét és a megnyitó résztvevőit Kertész Ákos, a Szentesi hangversenyközpont vezetője köszöntötte. Egyebek mellett arról is beszélt, hogy a zenében is az érték „válogat”: csak a minőséget képviselő muzsika nyer teret.
Köszöntője végén egy Emlékplakettet nyújtott át Arató Mátyásnak, a Szentesi rockzenei élet szervezése során kifejtett (30 éves) magas szintű tevekénységéért.
Lehet, hogy egy kép erről: 3 ember és álló emberek
Szabó Zoltán Ferenc, Szentes polgármestere is köszöntötte a megjelenteket. Személyes élményeinek felelevenítésével is emlékezett a „régi helyekre”, az akkori helyi zenekarokra, a különleges hangulatú koncertekre és egyéb kulturális programokra.
Feszegetett egy izgalmas kérdést is: vissza tudjuk-e hozni azt a koncert-hangulatot, azokat az egyedi élményeket, amit az említett 30 évben nagyon sokan átéltek itt a Kurca-parti településen? Szükséges-e ez, vagy csak őrizzük ezeket a jó emlékezetünkben?
Egy ígéretet is tett: maga is igyekszik megteremteni azokat a lehetőségeket, amelyek a most bemutatott (és a többi) kiállítási anyagok megfelelő elhelyezését fogják szolgálni a jövőben.
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és álló
A kiállítást az a Dr. Rocként ismert Pleskonics András nyitotta meg, aki másfél évtizeden keresztül oktatott rocktörténetet a Szegedi Tudományegyetem berkeiben.
Megnyitóját így kezdte: Szentes! Húzd ki magad!
Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember, álló emberek és , szöveg, amely így szól: „UJ”
Van mire, hiszen a város elmúlt 30 éve során – szinte a semmiből – igazi rockzenei életet varázsoltak Arató Matyival az élen az itteni fiatalok. Említette azt is, hogy a szentesi Arató Mátyás volt az, aki Magyarországon először állított ki múzeumban rockzenei lemezeket.
Méltatta a kiállítás szervezőinek alapos munkáját, „fantasztikus tárlatot hoztak össze”. Már az is nagyszerű, hogy gondoltak arra, hogy emlékezzenek azokra az évekre, de a kiállítási anyag maga is kiváló. Nem könnyen, de felsorolta a helyi értékeket: azokat a helyi rock együtteseket, akik motorjai voltak a helyi rock életnek. (Itt nem sorolom őket, mert biztos, hogy valaki kimaradna. Elnézést.)
Mindenről egy rövid írás keretében nem lehet beszámolni, mert benyomásokban annyira bőséges volt a megnyitó, a kiállított anyag pedig annyira gazdag, hogy csak egyet kérhetek a végén: tekintsék meg, mert érdemes.

Vélemény, hozzászólás?