Hírek Kiemelt hírek Szentes

Séta a szentesi fűtőművek körül

A Szentesi Vendégszeretet Egyesület szervezésében február 19-én a szentesi távhőszolgáltatási fűtőművekbe látogathattak el az érdeklők.
Benedek Zsolt épületgépész szakmérnök, a Szentes Városi Szolgáltató Kft. hőszolgáltató-részlegvezetője a Kertvárosi és a Debreceni utcai Fűtőműveket mutatta be részletesen a helyszínen, és válaszolt a felmerülő kérdésekre.
Szentesen 1970- es évektől van távhőszolgáltatás. 1986-87 évben a város fúratott két termálkutat. Attól kezdve fokozatosan került kiépítésre a termál távvezeték rendszer, amely a termálkutaktól a termálvizet eljuttatta a hőközpontokig. A harmadik termálkút 2010- ben került a város tulajdonába, amely szintén be lett integrálva a városi távfűtési rendszerbe.
Távfűtéssel ellátott lakások száma 1553 db és közel ugyanekkora lakás légköbméter egyenértékű közület van ellátva, összesen mintegy 420 000 fűtött legköbméter nagyságban. Az üzemeltetett termálkutak hőmérséklete 80-100 C között van, melyből fűtés és használati meleg víz ellátás történik indirekt módon, hőcserélők beiktatásával.
A távhőszolgáltató által üzemeltetett távvezeték hossza meghaladja a 27 kilométert, melynek jelentős része korszerű előre szigetelt távvezeték rendszerre lett kicserélve. A városban és a környéken 36 db termálkút található, melynek jelentős része mezőgazdasági felhasználásra fordítódik. A távhőszolgáltatás bővítésének lehetősége a Kurca-parti és a Debreceni fűtőműveknél lehet reális.

Vélemény, hozzászólás?