Kiemelt hírek Szentes

Séta a szentesi tanyavilág néprajzkutatója házához

A Szentesi Vendégszeretet Egyesület (SZVE) ismét belendült a munkába, és június 20-án megtartotta idei negyedik körsétáját, amelyet nem véletlenül a szabadba szerveztek – ügyelve a csendesedő járványhelyzet szabályainak betartására.

A körséta céljának ezúttal Papp Imre születési helyének megtekintését választották, mégpedig a szentesi néprajzkutató emlékéve alkalmából.

A változékony időjárás bizonyára néhány érdeklődőt visszatartott a részt vételtől, viszont így is megfelelő számú érdeklőt köszönthetett a Szentes-Zalotai buszmegállónál (a gyülekező helyen) Matkócsik Pál, az SZVE elnöke. Rövid tájékoztatást adott az egyesület a további várható nyári
programjairól (pl. négy alkalommal is lesz Ízek Fesztiválja az Üdülőközpontban).

Ezt követően a résztvevők közösen elgyalogoltak a Szentes, Felsőrét 18/a területre – Papp Imrének, a szentesi tanyavilág néprajzi tudósának szülőhelyére.

Nagy érdeklődéssel járták körbe a résztvevők az elhagyatott tanyát, kívül- belül sok ma már különlegességnek számító hagyományra bukkanhattak.

Ezt követően Hankó Györgyné hagyományőrző szakkörvezető beszélt a ’PAPP IMRE EMLÉKÉV 2020’ céljáról, programjairól, melynek első rendezvénye a Ríti tanya (Papp Imre egykori szülőhelyén állott tanya) meglátogatása.

A Zöldág hagyományőrző szakkör tagjai Papp Imre életéről, munkásságáról szóló megemlékező műsort, mutatott be, amiben a néprajzgyűjtő írásai alapján dalban és prózában felelevenítették a XX. század első évtizedének tanyasi életét.

Megismerhettük a tanyasi emberek életét kutató és bemutató néprajzos családjának életmódját, mind ezek alapján következtethettünk a szentesi földművelők életmódjára a XIX. századnak az utolsó és a XX. századnak az I. világháborúig tartó éveiben. A parasztságnak azt a hatalmas tudását és erőfeszítését, amely a mindennapokban a szűkölködés nélküli megélhetését biztosította számukra.

Az ünnepi műsorban felolvasást és közös éneklést vállalt Dömsödi Teréz, Hankó Györgyné, Kánvási Erzsébet, Nagy Zoltán, Nagy Zoltánné Aranka, Piros Zsuzsanna, Simon Anna.

A program előkészítői köszönik a segítségét a város közintézményei vezetőinek és szakembereinek, a teljesség igénye nélkül a Városi könyvtár, Levéltár, Múzeum, Földhivatal és Tanyagondnokság közreműködését.

Képgaléria:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=3999559713448489

Vélemény, hozzászólás?