Hírek Kiemelt hírek Szentes

Séta – Szentes irodalmi élete körül

A Szentesi Vendégszeretet Egyesület és a Koszta József Múzeum Őze Lajos bérlet sorozata keretében szeptember 11-én, a Péter Pál Polgárház udvarán rendezték meg a soros Szentesi Körsétát. Ezúttal szentesi „szellemi” körsétát szerveztek: Szentes irodalma és irodalmi kapcsolatai témakörben.
A megjelenteket, és az előadót Matkócsik Pál Ferenc, az egyesület elnöke köszöntötte.
A téma egyik legavatottabb képviselője Vágvölgyi Zoltán, a szentesi Városi Könyvtár helytörténeti könyvtárosa a jeles szentesi költők műveiről és az idelátogató magyar írók szentesi kapcsolatairól tartott előadást.
A helyi irodalom kutatásában jelentős szerepet játszó jeles elődökről, közülük Zalotay Elemér régész, múzeumigazgató, Nagyajtósi István gimnáziumi tanár, Labádi Lajos levéltárigazgató és Bucsány György középiskolai tanár munkáját tartja kiemelkedően jelentősnek az előadó.
Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember és álló emberek
Szentes irodalmi emlékeivel kapcsolatban a közelmúltban (2019) két, helyi kiadású kötet is megjelent: “Az irodalom Szentesen” címet viselő első kötet helyi szerzőket mutat be életrajzukkal és alkotásaikból vett példákkal. A “Szentes az irodalomban” című második rész pedig országosan ismert írók, költők szentesi kapcsolatait tárja fel, szintén műveik révén.
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, álló, ülő és szabadtéri
Az előadás során mások mellett szó esett Sima család, a Derzsi Kovács család (Ferenc és Jenő), vagy Böszörményi Jenő református lelkipásztor, egyházi író, novellista irodalmi munkásságáról.

Vélemény, hozzászólás?