Kiemelt hírek Szentes

Sikeres “beugrás” a színházban

A Szentesi Tóth József Színház bérletes sorozatában május 25-én a Békéscsabai Jókai Színház mutatta be a Ken Kesey: Száll a kakukk fészkére című regénye alapján készült, Dale Wasserman: Kakukkfészek című előadást.
A főszerepet az a Csomós Lajos játszotta, aki nemrégiben vehette át a neki ítélt Jászai Mari-díjat, egyebek mellett a Kakukkfészek McMurphyjeként nyújtott, és sokak elismerését kiváltó alakítása miatt.
A szentesi előadáson is az egész darab lendületét meghatározón módon, kiválóan játszott Csomós, de szereplő társainak alakítását is méltatva, kisebb ováció és vissza-vastaps zárta a társulat bemutatóját.
Talán kevesen vették észre (nem is kellett), hogy Jancsik Ferenc rosszulléte miatt, Ruckly szerepébe Kadelka László, a produkció vezető-ügyelője ugrott be – 61 éves pályafutása során életében először tett ilyet…
Most is csak a “vészhelyzet” miatt vállalta a feladatot, és a szerep is lehetővé tette, hogy egyszerre mindkét funkcióját teljesíteni tudja.
Amikor erről beszélgettem vele egy érdekes dolgot árult el: egy színház társulatának alig egynegyede színész, az összes többi az un, nem látható háttérember. Róluk nagyon keveset lehet tudni, pedig például az ügyelőnek ezeknek az embereknek a munkáját kell összehozni, és úgy felkészíteni a produkciót, hogy ne legyen váratlan esemény. És ha mindenki jól végzi a munkáját, és ez a gyakori, akkor nincs váratlan helyzet.
Szerintem a nézők közül nem vették észre a változást, “Laci bácsi” (így hívják a kulisszák mögött) ezt a kérést is jól oldotta meg.
Jancsik Ferencnek pedig jobbulást kívánunk, és még az is lehet, hogy a szentesi bérletesek a május 26, 27, 28-án tartandó előadáson már őt láthatják.

Vélemény, hozzászólás?