Hírek Kiemelt hírek Programajánló Szentes

Snétberger-koncert Szentesen? Igen!

Túlzás nélkül állíthatom: több mint szenzációs előadással indul a jazz-újév Szentesen! A salgótarjáni születésű, 1988 óta Berlinben élő gitáros, Snétberger Ferenc fellépése, amelyre január 26-án pénteken, 19 órakor kerül sor a Zeneiskola színpadán, nagyságrendekkel növeli meg a Zene-Világ-Zene sorozat egyébként is irigylésre méltó ázsióját.

Kb. két évtizede évtizede még Szolnok volt számunkra a minimális távolság, amit annak érdekében kellett megtenni, hogy élőben hallhassuk őt, szintén szóló-est keretében. Most pedig még mindig nem fogtam fel, hogyan eshetett meg a csoda, hogy egy könnyű séta árán tehetjük meg ugyanezt.

Tévedés lenne azt hinni, hogy muzsikus-karriere leszálló ágú periódusa következett volna el, Snétbergernek, amit az igazol, hogy ugyanúgy az ECM nevű müncheni világcégnél jelennek meg a lemezei sorozatos sikerekkel, ahogyan eddig, jó idő óta. 2016-ban a budapesti Liszt Akadémián rögzített szóló előadása vált hozzáférhetővé, 2017-ben pedig egy nemzetközi trióval felvett Titok jelent meg ugyanott (így, ékes magyar címmel) hogy a legfrissebbeket említsem, egyelőre.

Bemutatását (amennyiben szükséges lenne egyáltalán) legalább harminc évvel korábbról kell kezdenem. A széles körű hazai, mi több: a nemzetközi elismerést a Trio Stendhal hozta meg számára, amelyben a szaxofonos Dés Lászlóval és az ütőhangszeres Horváth Kornéllal muzsikált. Egyéni játékmódja, stílusa már akkor kialakult: a jazz, a flamenco a bossa nova és a cigány népzene speciális elegyeként. (A Trio Stendhal tevékenysége pedig olaszországi lemezkészítéseket és -megjelenéseket is eredményezett.)

A roma holokauszt 50. évfordulójára háromtételes, cigány zenei motívumokkal átszőtt, felkavaró hatású művet komponált, amely a Rolla János által vezetett Liszt Ferenc Kamarazenekarral került CD-re (For My People – Enja, 2010) Ugyanerre az albumra fért fel együttműködésük egyik első eredménye a német jazztrombitás Markus Stockhausennel (akinek édesapja, Karlheinz az európai kortárs muzsika megalapozásában alkotott maradandót). Markus-szal aztán közös albumot is készítettek. A világsztároknak pedig, akikkel idő közben egy színpadra lépett, se szeri, se száma. Na jó, álljon itt néhány név, ízelítőül: Dhafer Youssef, James Moody, Trilok Gurtu, Pandit Hariprasad Chaurasia és Bobby McFerrin. (Az ő megismerésük, miként Snétberger Ferenc teljes diszkográfiájáé, legyen olvasóink szorgalmi házi feladata.)

Snétberger művészeti díjai hosszú sorát a Kossuth-díj koronázta meg, amelyet 2014-ben vehetett át.

Alapítványáról, a Snétberger Zenei Tehetség Központról manapság talán nem ildomos beszélni annál is inkább, mert megbízható sajtóhírek hiányában csak a problémát ismerem, a végkifejletet egyelőre nem. Annyi bizonyos: ő megtette azt, amit a muzsikálás iránt komoly érdeklődést mutató roma gyerekek lelki, zenei fejlődése érdekében megtehetett.

Kivételes zenei és emberi kvalitásokkal megáldott művészt köszönthetünk tehát hamarosan városunk legnívósabb, zenére specializált hangtechnikával felszerelt színpadán. Azt megelőzően Grazban, azt követően pedig Isztambulban üdvözölhetik Snétberger Ferencet a jazzkedvelő koncertlátogatók, ha ez jelent valakinek valamit, de 2018. tavaszán a MüPában is ad egy ritkaságszámba menő koncertet, a világ egyik legnépszerűbb jazzgitárosa, John McLaughlin művét prezentálva.

/Olasz Sándor/

Vélemény, hozzászólás?