Csongrád Hírek Kiemelt hírek

Sodrásban – születésnapi könyvbemutató

szűcs judit

Tanulmánykötettel köszöntötték 70. születésnapján volt munkatársai és barátai dr. Szűcs Judit néprajzkutatót Csongrádon. A nyugalmazott múzeumigazgatót nemrégiben tüntették ki a Pro Urbe Csongrád díjjal, de a mostani köszöntés is legalább annyira meghatotta, mint a városi ünnepség.

Tisztelői, barátai és volt munkatársai gyűltek össze a Tari László Múzeumban, hogy köszönthessék dr. Szűcs Juditot. Az elismert néprajzkutató évtizedekig vezette az intézményt. Dr. Gyöngyössy Orsolya néprajzkutató és Fodor Péter történész – a tanulmánykötet két szerkesztője – az ő szárnyai alatt kezdett dolgozni. Éppen ezért fogalmazódott meg bennük, hogy mentoruk születésnapjára egy olyan kötetet állítanak össze, amelyben Csongrádhoz kötődő történeti, néprajzi írások, illetve dr. Szűcs Judit kutatásaihoz kapcsolódó tanulmányok kapnak helyet.

A szervezést már 2016. májusában kezdték, kiadót, támogatót kerestek, felkérték a kollégákat, hogy írjanak tanulmányokat. Száz felkérést küldtek el dr. Szűcs Judit kollégáinak, régészeknek, néprajzkutatóknak, történészeknek, nyelvészeknek szerte az országban és Erdélyben, akikkel együtt dolgozott kutatásai alatt vagy éppen baráti kapcsolatot ápolt. Végül határidőre 35 írás készült el, de szerepel a kötetben szakmai életrajz, publikációs lista és számos fotó is. Nem volt egyszerű az ünnepelt beavatása nélkül elkészíteni mindezt, hiszen sokan tudtak róla – mesélte el dr. Gyöngyössí Orsolya. Végül csak a hivatalos bemutató előtti napon tudta meg dr. Szűcs Judit, hogy születésnapján a Néprajzi Múzeumban különleges ajándékot kap.

Ezt a kötetet mutatták be most Csongrádon a Tari László Múzeumban: barátai, tisztelői egy-egy szál virággal, egy kis aprósággal lepték meg a mindig nagyon aktív néprajzkutatót. Régi fotókból összeállított vetítéssel is kedveskedtek neki, felidézve olyan pillanatokat, mint amikor az általa vezetett intézmény 2002-ben az Év Múzeuma elismerést kapta, vagy egy-egy különleges tárlat megnyitása. Dr. Szűcs Judit meghatódva nézte a képeket, valamennyihez tudott hozzáfűzni néhány mondatot. Ahogyan a kötet bemutatója is inkább baráti beszélgetés, mint előadás volt, sajátos stílusában, jókedvűen kommentálta az elhangzottakat.

szűcs judit
szűcs judit
szűcs judit
szűcs judit
szűcs judit
szűcs judit
szűcs judit
szűcs judit
szűcs judit
szűcs judit
szűcs judit
szűcs judit
szűcs judit
szűcs judit
navigate_before
navigate_next

Vélemény, hozzászólás?