Hírek Kiemelt hírek Szentes

Sok a szabadtéri tűzeset – meg lehet előzni!

Nyolcvan hektáros szabadtéri tűznél kellett beavatkozniuk az egységeknek Csongrád-Csanád megyében. Július 19-én délután kettő órakor érkezett a bejelentés, hogy füstöt látnak felszállni Szegeden, a Bajai út mellett. A főügyelet azonnal riasztotta a város hivatásos egységeit a helyszínre. A tűzoltók kéziszerszámokkal és vízsugarakkal azonnal megkezdték az oltást, de a forróság és az extrém száraz füves, nádas terület nagymértékben nehezítette a küzdelmet.
A levegőben szálló izzó növényi részek folyamatosan újabb területeket gyújtottak meg. Egyre több tűzoltó érkezett a helyszínre, a főügyelet riasztotta Makó, Kiskunhalas, Orosháza, Szentes, Kiskunfélegyháza, Hódmezővásárhely, Kistelek és Ruzsa hivatásos egységeit is, de a területre érkeztek az önkéntes tűzoltók is Mórahalomról, Balástyáról és Szegedről is. Tizennyolc járművel hatvanegy tűzoltó dolgozott a lángok eloltásán, többüknek légzőkészülékben, csak gyalogosan megközelíthető helyeken kellett harcolniuk a lángokkal.
Közben figyelemmel kísérték azt is, hogy a nagy füst ne veszélyeztesse a közeli főút forgalmát.
Az újabb és újabb helyen fellobbanó tűzfészkeket megfeszített munka után végül este nyolc óra után körülhatárolták az egységek, majd este tíz órára sikerült a lángokat eloltani. A munkálatokat a katasztrófavédelmi műveleti szoltálat irányította. Az éjszaka folyamán több tűzoltó is a helyszínen maradt, figyelték az esetleges újragyulladásokat. Az utómunkálatok szerdára is áthúzódnak, a tűzoltók a szolgálatváltást követően folytatják a szükséges beavatkozásokat. Személyi sérülés nem történt.
A bajai úti tűzzel párhuzamosan több szabadtéri tűzesethez is riasztották a tűzoltókat Szegeden és környékén. Égett az aljnövényzet Szegeden, a Lövölde utca végén, Algyőnél két helyen is, de oltaniuk kellett a tűzoltóknak Röszkénél és Klárafalvánál is.
Az elmúlt hetekben a tüzesetek egy részét feltehetően emberi tevékenység okozta. Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben. A száraz aljnövényzetben sokkal gyorsabban terjednek a lángok, ami tovább nehezíti a szabadtéri tűzesetek oltását.
A szabályok megszegése akár hárommillió forintos pénzbírsággal is sújtható. Kérjük, hogy az emberéletek, az értékek és a környezet megóvása érdekében mindenki a szabályoknak megfelelően, kellő körültekintéssel járjon el a tűzesetek megelőzése érdekében.
* a tüzek 99 százaléka emberi gondatlanságra, vagy szándékosságra vezethető vissza. Vegyük komolyan a tilalmat és ne gyújtsunk tüzet az érintett megyékben.
* a saját kertjében mindenki bográcsozhat és grillezhet, de a tüzet nem szabad magára hagyni.
* a kirándulók, autósok ne dobják el a cigarettacsikket, mert az út menti száraz növény könnyen meggyulladhat.
* a kerti zöldhulladékot csak ott szabad elégetni, ahol és amikor ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ahol nincs ilyen önkormányzati rendelet, ott ez tilos.
* tarlót égetni sehol sem szabad.
Lehet, hogy egy kép erről: tűz, szabadtéri és szöveg

Vélemény, hozzászólás?