Kiemelt hírek Szentes

Sok program – kevés érdeklődő

A Szentesi Városi Könyvtárban január 15-én tartotta meg ez évi első összejövetelét a Gondolkodók Klubja. Ezúttal Szentes kulturális kínálatáról cserélték ki véleményüket a jelenlevők – Berényiné dr. Papp Erzsébet klubvezető, ny. gimnáziumi tanárnő moderálásával.

A klub vezetője – indításként – összefoglalta a helyi kulturális élet „színtereit”: a Művelődési központtól kezdve, a közösségi tereken át, a Kossuth térig bezárólag. Igyekezett megmutatni azt is, hogy kik szerveznek kulturális programokat. Tapasztalatait összegezve kijelentette: a lakosság számához viszonyítva nagyon sok kulturális program van a városban, de ezek időpontjai ugyancsak nagyon sokszor „ütik egymást”.

A hozzászólások egyrészt kiegészítették az addig elhangzottakat, másrészt – jobbító szándékkal – a saját tapasztalataikat vetették fel, amelyek többségében kritikákat fogalmaztak meg.

Különösen az un. nagyobb rendezvények (közel) azonos időpontban történő megrendezését szinte minden vélemény-nyilvánító kifogásolta. Az összehangolásukat nem tartják megoldhatatlan feladatnak, sőt: a koordinálás mellett a szakmai kontrollálást is hangsúlyozták.

A kulturális programok között visszaszorult a tudományos rendezvények aránya, talán az agrárszektor kivétel ez alól.

Nagyon bőséges és sokszínű a városban a kulturális kínálat, nagyon sokan vállalnak ebben feladatot, de sokszor tapasztalható „szereptévesztés”, még az erre szakosodott, öt művelődési intézménynél (Művelődési Központ, Koszta József Múzeum, levéltár, mozi és Városi Könyvtár) is, a többiek esetében még inkább. Emiatt fordul elő – esetenként – színvonaltalanság, hangulattalanság, (a vártnál) alacsony nézőszám, valamint a létesítmények kihasználatlansága.

“Kinek mi a véleménye Szentes kulturális kínálatáról?”, milyen  a város kulturális élete, erre sokszor hangzik a válasz:  rengeteg esemény közül választhat a lakosság, tehát nincs semmi gond, sőt… Ez igaz, de emellett az is, hogy ezeken a (többségében ingyenes) rendezvényeken legfeljebb 30-50 ember vesz részt. (Hozzá kell tenni: mindig ugyanaz a 30- 50.)

„ Bőséges a kulturális kínálat – alacsony az érdeklődés” – hangzott el több résztvevőtől. Ezt az ellentmondást kellene feloldani az előrelépés érdekében. Ez főként a szakemberek, a művelődésszervezők dolga lenne, de őket ez (egy művelődési intézményben zajló) program, illetve annak témája nem érdekelte….

Nos, a véleménycsere során egyre erősödő pesszimizmus egyik oka ez lehetett.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?