Szentes

Sokan szeretnének villanyszerelők lenni

Nézelődők, érdeklődő srácok és lányok, molinók, zászlók, mosolygó emberek a standoknál. Így telt meg az Ifiház, ahol több száz középiskolás és több tucat cég találkozott Szentesen a Cégek Piaca rendezvényen március 26-án. Tonomár Zoltánnal, a Szentesi Ágazati Képző Központ Nonprofit Kft. kommunikációs igazgatójával beszélgettünk.

Melyik iskolákkal állnak kapcsolatban?

Szentesen mindhárom meghatározó szakképző intézménnyel, a Pollákkal, a Zsoldossal és a Borossal. A Zsoldos Ferenccel kezdtük el legkorábban a közös oktatási folyamatot, és utána belecsatlakozott a másik két suli is. Abszolút pozitív a véleményünk, nagyon jól tudunk közösen együtt dolgozni.

Hány tanulóról beszélünk?

Az Ágazati Képző Központ most már közel 700 tanulónak biztosít gyakorlati képzőhelyet, és a szakmák száma most már 20. Több mint 60 oktató biztosítja ehhez azt a minőségi hátteret, hogy a tanulók tényleg a megfelelő minőségű oktatást kapják meg.

Ez egyfajta „fejvadászat” is abban az értelemben, hogy aki jól teljesít és ügyes az adott szakmában, azt ki ajánlják egy cégnek?

Ez abszolút így van, mert így helyes, hiszen annak a tanulónak, aki sikeres vizsgát tesz és lát abban alternatívát, hogy nálunk helyezkedjen el, biztosítunk lehetőséget, de vannak cégek is, akik megkeresnek bennünket azzal, hogy tudunk-e bizonyos szakmákban frissen végzett, vagy hamarosan végző tanulót ajánlani. Ilyenkor megtesszük ezt az ajánlást, mert az a cél, hogy ha a tanuló elvégzi a képzést, akkor el tudjon helyezkedni a versenyszférában.

Az előfordul-e, hogy általános iskolások már megjelennek egy ilyen rendezvényen, egyáltalán azért, hogy meglássák, hogy milyen lehetőségeik lehetnek a későbbiekben?

Abszolút. Egyébként a mai rendezvény nem biztos, hogy a megfelelő időben van, mert véleményem szerint ennek októberben vagy novemberben kellene történnie, hogy a nyolcadikos korosztály még tudjon dönteni afelől, hogy februárban hova adja be a jelentkezését. Az gondolom, hogy ötödik osztálytól minimum jelen kellene lennie a szentesi és a környékbeli általános iskolák tanulóinak az ilyen rendezvényeken. Hiszen már ötödik osztálytól el kell tudni dönteni a gyereknek, hogy mi az, ami neki tetszik, és legalább az irányt eldönteni. A nyolcadik egyébként már majdnem késő…

Vannak slágerszakmák?

Mindig vannak. Most, ha a 2024-et nézzük, akkor a villanyszerelő és a szárazépítő az, ami nagyon preferált. 2-3 évente van egy hullám, amikor ez változik. Az elmúlt két-három évben a gázszerelő és a vízvezetékszerelő volt az, ami slágerszakmának számított.

Van valami oka, hogy most éppen a villanyszerelő a slágerszakma?

Én úgy gondolom, hogy az oka nagyon egyszerű – mondja mosolyogva Tonomár Zoltán. Csak képzelje el: egy család hívni akar egy villanyszerelőt, aki azt mondja, hogy fél év mire ki tud hozzájuk menni. A család hív egy másikat, az azt mondja, hogy öt hónap, és azt veszik észre, hogy még drága is. Akkor arra sarkallja a gyereket, hogy “fiam, villanyszerelő legyél”. És ugyanez volt a gázszerelőkkel is két-három évvel ezelőtt. Tehát ez az, ami szerintem jobban meghatározza, hogy mit lát a sajtóban, mit lát a tévében, mit hall a szülőktől. Ezek azok, amik szerintem jobban meghatározzák, hogy melyik a slágerszakma.

Az mai napra hogyan készültek?

Tíz szakmában jöttek a kollégáim, építettünk standot és próbálunk bemutatót tartani a gyerekeknek, hogy ha azt a szakmát választják, akkor milyen eszközökkel, gépekkel tudnak dolgozni.

Vélemény, hozzászólás?