Hírek Kiemelt hírek Szentes

„Sose tétlenkedj!”

Dr. Gőgh Edit január 9-én az öregedésről tartott előadást a Szentesi Városi Könyvtárban, és ha nagyon röviden akarnánk a dolgot elintézni, akkor csak annyit kellene írni, amit a címben megfogalmaztunk, és a pszichiáter főorvos asszony foglalt össze konklúzióként.

Dr. Gőgh Edit nemcsak „hazájában”, Kunszentmártonban népszerű, amit jelez, hogy több környező településen (pl. Szentes, Csongrád) sokan kíváncsiak előadására. Ennek egyik oka bizonyára az, hogy bármiről is mondja el véleményét, iránytűként vezet bennünket önmagunk megismerésére.

 

Olyan témákkal és kérdésekkel foglalkozik, melyek mindnyájunkat érintenek. Ezek közé tartozik az öregedés is, hiszen 2020-ra a Földön 1 milliárd időskorú fog élni, ma ez a szám hazánkban a lakosság több mint 20 %-a, és folyamatosan nő ez az arány. Ezúttal is sok kérdést fogalmazott meg, melyekre azonnal meg is adta a választ. Ezek a válaszok pedig olyanok, amelyeket mi is tudtunk, csak (így) nem fogalmaztunk meg.

Az élet az nem más, mint egy út: a tipegéstől a csoszogásig – így kezdte előadását, majd ezt az utat a közönséggel együtt „be is járta”.  Tartalma és előadásmódja miatt órákig képes lekötni hallgatóságát, a feszült odafigyelés most is megtörtént.

 

Az előadása további részletére nem térnék ki, talán egy mondattal: „soha nincs késő a változásra, ha van bártoságunk szembe nézni önmagunkkal, mert szól a lelkünk – beszél a testünk”.

 

Az előadás végén minden résztvevő kapott hasznos (kézzel fogható) útravalót: Gyökössy Endre (református lelkész, pszichológus) 10 intelmét az öregedéssel kapcsolatban.

Vélemény, hozzászólás?