Hírek Kiemelt hírek Szentes

Sparhelt és zenegép a szentesi múzeum fókuszában

A szentesi Koszta József Múzeumban folytatódott a helyben kialakult, és nemzetközi hírnévre szert tett mesterségek bemutatása.  Február 19-én  Török Róbert, történész, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatóhelyettese tartott előadást Lakos Lajos szentesi takaréktűzhely gyárosról, aki életének jelentős részét – mint Császári és Királyi udvari szállító – a fővárosban töltötte.

LAKOS LAJOS TAKARÉKTŰZHELY-GYÁROS ( Cs. és Kir. udv. szállító) fekvő tájolású, barna nyomatú reklám számolócédulája, címerrel és a NAGY UDVARI KONYHA KÉPÉVEL A BUDAI VÁRPALOTÁBAN keretbe foglalva, melyet ő maga tervezett és készített, továbbá irodájának és gyárának címével.

Először a takaréktűzhely (a sparhelt) történetéről szólt a muzeológus, majd a család élettörténetét mutatta be. Ami elhangzott még, hogy ilyen tűzhelyet, maga Lakos Lajos épített a kórház konyhájában, valamint a Péter Pál Polgárház konyhájában az ő „mintája” nyomán alakították ki a tűhelyet.

Az előadást követően, a több évtizedes hagyományokat követve megszólaltatták a 19. századi zenegépet: Susannát. A Susanna zenegép ipartörténeti érdekesség. Vidovics Ferenc órásmester újította fel a darabjaiban előkerült régiséget, Juhos András, csongrádi zongoratanár javította meg a szerkezet eltörött páncéltőkéjét, zongoráját pedig újra húrozta. A szerkezetben található még cintányér és dob, a három hangszer, hengerek közreműködésével „szolgáltatja” a zenét.

 

 

A zenegép 2001 februárjában szólalt meg először, azóta pedig minden évben ünnepélyesen indítják el a hengereket, ezzel együtt a muzsikát. Az idén is megszólalt, a facebook oldalunkon meghallgathatják.

Fotók: Lantos Imre

 

 

Vélemény, hozzászólás?