Kiemelt hírek Térség

Speciális járművekkel gazdagodott Csongrád-Csanád megye

Összesen hatvanhárom speciális járművet adtak át július 15-én a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. A különböző rendeltetésű gépjárművekből az ország összes megyei igazgatósága gazdagodott, a vadonatúj járművekből öt darab Csongrád-Csanád megyébe érkezett.

A gépjárművekből egy Volkswagen Amarok erdőtüzes gyorsbeavatkozó, egy S3 kategóriájú, duplafülkés, többcélú Komondor MPV gépjármű, valamint egy Ford Ranger katasztrófavédelmi műveleti szolgálati gépjármű teljesít szolgálatot ezentúl a megyei igazgatóságon. Két Volkswagen Amarok árvíz és lakosságvédelmi gépjármű a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálathoz került.

A Volkswagen Amarok duplafülkés, erdőtűz oltására alkalmas, többcélú gyorsbeavatkozó gépjármű. A jármű alkalmas egy csökkentett (hat főnél kisebb) létszámú raj szállítására és önállóan beavatkozó járműként is bevethető. Alkalmas arra, hogy nehéz terepen, kis intenzitású tűzeseteknél a beavatkozó állományt és a szükséges kéziszerszámokat, oltóberendezéseket, valamint a szükséges oltóanyagot a kárhelyszínre szállítsa.

Az S3 kategóriájú, duplafülkés, többcélú Komondor MPV gépjármű széles körben bevethető beavatkozó eszköz. A gépjármű két felépítménnyel rendelkezik: az egyik alkalmas a vízszegény területeken a gépjáműfecskendők vízutánpótlásának biztosítására, a másik műszaki mentéseknél, káresemények felszámolásánál alkalmazható. A gépjármű használható továbbá egy teljes raj szállítására, valamint önállóan beavatkozó járműként is bevethető. A jármű alkalmas a kiterjedt, intenzív aljnövényzet tüzek oltására, nagy tömegű oltóanyag vagy felszerelés szállítására nehéz terepviszonyok között is. A gépjármű a Csongrád-Csanád és a Bács-Kiskun megyére jellemző homokos talaj és a nagy kiterjedésű erdők miatt nehezen megközelíthető területekre történő bejutást könnyíti meg a hivatásos egységek számára.

A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat feladatainak ellátásához Ford Ranger duplakabinos gépjárművet vehetett át a tűzoltási, a műszaki mentési, a tűzvizsgálati és a hatósági tevékenység végzéséhez. A jármű málhaterében ezen feladatok ellátásához szükséges speciális eszközök kaptak helyet.

A Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat árvíz, illetve különböző természeti jellegű veszélyhelyzetek bekövetkezése esetén elsődlegesen vízből, vízről mentési feladatokat végez, valamint tűzoltási feladatok végrehajtására is képes. A mentőszervezet két Volkswagen Amarok árvíz- és lakosságvédelmi gépjárműveket vehetett át. A járművek a későbbiekben érkező mentőhajók szállításában fognak segítséget nyújtani a mentőcsoportnak.

Vélemény, hozzászólás?