Kiemelt hírek Szentes

Szakbizottságban tárgyaltak a képviselők

A Szentesi Önkormányzat Művelődési- Ifjúsági- és Sportbizottsága Kovács János elnök vezetésével október 9-én ülésezett. Mint ahogy általában az lenni szokott, megtárgyaltak néhány olyan témát, amellyel véleményezték a közelgő (október 13-i) képviselőtestület elé kerülő előterjesztéseket, illetve néhány, a szakbizottság témakörébe eső témákról is tanácskoztak.

 

Megtárgyalták és előzetesen véleményezték a képviselő-testület elé kerülő, a Szentes Város LOCAL AGENDA 21 Fenntartható Fejlődés Helyi Programja indikátorainak felülvizsgálatáról szóló tájékoztatót, a  Stammer Sándor volt szentesi polgármestert ábrázoló dombormű elhelyezésének engedélyezését, az önkormányzati intézmények 2019.évi szolgáltatási díjának megállapítását.

A bizottság saját hatáskörében tárgyalta a Koszta József Múzeum közeli fejlesztési elképzeléseit. Farkas László Róbert igazgató írásban és szóban is tájékoztatást adott a Fridrich Fényírda, a Csallány Gábor Kiállítóhely, és a Péter Pál Polgárház szakmai jellegű változtatásairól.

A Fridrich fényirdát ideiglenesen bezárták, az eredeti állapotába szeretnék visszaállítani, vagyis az 1905-ös évnek megfelelően, működőképes viszonyokat létrehozva – ezzel egy „Európai szintű látványosságot” adva a városnak és az idelátogatóknak. A rekonstrukciós munkákba bevonják többek között Nagy István és Kincses Károly fotóművészeket is.

Fridrich fényírda
Fridrich fényírda

 

A Csallány Gábor kiállítóhelyen megszüntetik a Drahos és a Szalva hagyatékot bemutató szobákat, ezeket  a dokumentumokat online módon kívánják továbbra is a széles nyilvánosság számára bemutatni. Itt alakítanák ki a szentesi szabó-, és fodrász műhelyt, kórház- és patikamúzeumot.

Újra, és részben új funkcióval október 26-án megnyitják a Péter Pál Polgárházat, gasztronómiai és néprajzi érdekességekkel. A bizottság támogatta ezeket az elképzeléseket.

Tárgyaltak a bizottságban a Kinizsi SZITE kérelmével kapcsolatban is, amelyben a sportegyesület jelezte, hogy átvennék a Pusztai László Sporttelep üzemeltetését. A bizottság felkérésére ennek jogi hátterét vizsgálta meg dr. Demeter Attila alpolgármestere, a Közös Önkormányzati Hivatal jegyzői irodájával közösen. Az javasolta, hogy mielőtt a kérelemről végleges döntést hoznának néhány, jogi szempontból szükséges hiánypótlást meg kell tennie az egyesületnek. Ezt az egyesület jelenlévő elnöke felvállalta.

A bizottsági tagok zárt ülés keretében még más témákról is tárgyaltak.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?