Kiemelt hírek Térség

Szállásadóknak, vendéglátósoknak: frissült a Magyar Turisztikai Ügynökség Covid-kézikönyve

A Magyar Turisztikai Ügynökség folyamatosan frissíti és bővíti a Covid-19 kézikönyvet az aktuális helyzetnek megfelelően, ezzel is segítve a turisztikai szereplőket. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb változásokat.

A Covid-19 kézikönyv szálláshelyek, vendéglátóhelyek, turisztikai attrakciók és Tourinform-irodák számára tartalmaz hasznos információkat és praktikus, gyakorlati tanácsokat, melynek szálláshelyekre és vendéglátóhelyekre vonatkozó legfrissebb verziója az alábbi linkekről tölthető le.

FRISSÍTETT COVID-19 KÉZIKÖNYV SZÁLLÁSHELYEK ÉS VENDÉGLÁTÓIPARI EGYSÉGEK RÉSZÉRE

 

A frissítés többek között az alábbi elemeket tartalmazza:

A fertőzés lefolyása és szövődményei

 • A SARS-CoV-2 okozta fertőzés az esetek mintegy 75-80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár, és az érintettek negyedénél volt súlyos lefolyású a betegség. A kórházi kezelésre szorulók egy része a fertőzés előtt egészséges volt. A halálos áldozatok azonban jellemzően azok közül kerülnek ki, akik a nagyobb kockázatot rejtő csoportokba tartoznak, például krónikus betegségeik, szívproblémáik, cukorbetegségük van, vagy koruk előrehaladottabb.
 • Hasonlóan az influenza és más légúti kórokozók terjedéséhez, az új koronavírus (COVID-19) egyik terjedési módja a cseppfertőzés, azaz a vírus terjedése szempontjából a legnagyobb veszélyt a megbetegedett köhögő, tüsszögő ember jelenti. A köhögéssel, tüsszentéssel felültre került vírus a felülettől függően néhány órán át, esetleg több napon keresztül is fertőzőképes maradhat. Tudományosan eddig nem bizonyított, hogy az új típusú koronavírus az ismert fertőzési módokon túl más módón terjedne. Ezt erősítette meg a WHO, az EFSA, az Európai Járványügyi Központ és a Német Szövetségi Kockázatértékelési Intézet (BfR) is.
 • Bár a legutóbbi vizsgálatok kimutatták a vírust fertőzött személy vizeletében, illetve székletében (nagyon kevés vizsgálat alapján), egyelőre nincs közvetlen bizonyíték a vírus széklettel, vizelettel történő terjedésre. Az új típusú koronavírus a lappangási idő alatt is képes tovább terjedni. Az influenzaszerű tünetek után a betegség a tüdőre húzódhat, súlyos légzési nehézségeket okozva. A betegség szövődménye tüdőgyulladás, akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS), szeptikus sokk vagy veseelégtelenség is lehet, végső esetben pedig halált is okozhat.

A betegség tünetei

 • A vírus jelenlétét a légzőrendszerből vett mintából (pl. orr- vagy torokkenetből, váladékból), vagy vérszérumból az ellenanyagot lehet kimutatni.

Általános javaslat dolgozóknak

 • Tünetek esetén azonnal értesítse vezetőjét és forduljon a telefonon háziorvoshoz!

Ajánlott minimum intézkedések

 • A jelenleg fennálló közegészségügyi és járványügyi helyzetben munkáltató végezze el a meglévő kockázatértékelés felülvizsgálatát, és a munkavállalók munkahelyen történő egyéni védőeszköz használatának minimális biztonsági és egészségvédelmi követelményeiről szóló 65/1999. (XII. 22.) EüM rendelet, valamint a biológiai tényezők hatásának kitett munkavállalók egészségének védelméről szóló 61/1999. (XII. 1.) EüM rendelet előírásainak figyelembevételével annak módosítását, így biztosítva a tevékenység során a biológiai tényezők hatásának kitett munkatársaik higiénés és egyéni védelemét.

Vendéglátóegységek, éttermek

 • A vendéglátó egységekben, éttermekben dolgozó munkatársak személyi higiéniájára (rendszeres kézmosás, köhögési etikett stb.) különösen nagy figyelmet kell fordítani.
 • A vendégek úgy kerülhessenek leültetésre, hogy a szomszédos asztalok között legalább 2 méter távolság legyen.

 

Természetes vizű strandok

 • A fürdővíz-használati engedéllyel rendelkező természetes fürdőhelyek azzal a feltétellel látogathatóak, hogy a túlzsúfoltság elkerülése érdekében a közös háztartásban élő személyeken kívüli személyek között 2 méter távolság betartása szükséges.
 • A fürdőhely területén, a büfékben és a mellékhelyiségekben, zuhanyzókban folyamatos fertőtlenítőszeres takarítást kell elvégezni, a dolgozók részére vírusölő hatású kézfertőtlenítőszert, szükség szerint védőeszközöket kell biztosítani.
 • A megfelelő távolságtartásra a mellékhelyiségekben is ügyelni szükséges. Az üzemeltetőnek biztosítania kell a játékok, padok, rendszeres fertőtlenítését is.
 • A pénztáraknál csökkenteni szükséges a sorban állási időt, például több pénztár megnyitásával.

 

A kézikönyvek korábbi változatát itt találja:

COVID-19 KÉZIKÖNYV SZÁLLÁSHELYEK ÉS VENDÉGLÁTÓIPARI EGYSÉGEK RÉSZÉRE

COVID-19 KÉZIKÖNYV ATTRAKCIÓK ÜZEMELTETŐI ÉS SZOLGÁLTATÓK RÉSZÉRE

 

Forrás. CSMKIK

Vélemény, hozzászólás?