Kiemelt hírek Szentes

Szanyi Jánosra emlékezve – látványos kiállítás nyílt a könyvtárban

A Szentesi Városi Könyvtárban január 11-én rendhagyó programot rendeztek: „A katonabúvárkodás 100 éves története – Szanyi János emlékkiállítás” címmel egy tárlatot nyitottak meg, emellett egy rövid előadásokkal emlékeztek a katonabúvárok különleges, sokszor áldozatos munkájára.

A program különlegességét az is bizonyítja, hogy három szervezet: a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Fejér megyei Tagozata és a Szentesi Városi Könyvtár összefogásával valósult meg.

A kiállítást Antal László ezredes, a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred parancsnoka nyitotta meg. Beszélt a katonabúvárkodás fejlődéséről, jelentőségéről napjainkban.

Lévai Miklós nyá. alezredes, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Fejér megyei Tagozatának elnöke a katonabúvárkodás magyarországi kialakulásáról, feladatairól, fejlesztéséről beszélt előadásában. Megemlékezett Szanyi János századosról, aki a szentesi búvárképzés gyakorlati és elméleti megvalósításában vállalt úttörő szerepet.

Lévai Miklós virággal köszöntötte Szanyi János özvegyét, a program létrejöttében kiemelkedő szerepet vállaló könyvtár vezetőjét, Gresóné Sallai Klárát, valamint a szentesi műszaki alakulat parancsnokát, Antal László ezredest, akinek emlékplakettet is átadott.

A Kovács István, nyá. vezérőrnagy, az egykori szentesi műszaki dandár parancsnoka előadásában, a ma már a Magyar Honvédségen belül egyedülálló szentesi búvárbázis létrejöttének körülményeiről, az ott folyó képzésről beszélt. Külön kitért Szanyi János munkásságának méltatására, kiemelve, hogy ma már nyugodt szívvel nevezhetjük őt a mai magyar katonai búvárkodás atyjának.

A százados emlékét a szentesi laktanyában egy márványtábla őrzi, amely egy tanítványa – a mai búvárbázis mesterbúvár kiképzőjének – hálájából került oda. Annak a búvárbázisnak a falán, amely építésénél az első kapavágástól az átadásig ott volt, ahol azután százak és százak próbálták eltanulni tőle a mesterséget.

Videó -részlet az előadásból:

https://www.facebook.com/szentesigyors/videos/321382978710457/

Az igen látványos kiállítást január 24-ig tekinthetik meg az érdeklődők, a Könyvtár nyitvatartási idejében.

 

Vélemény, hozzászólás?