Kiemelt hírek Szentes

Szatirikus felolvasó est a könyvtárban

A Krúdy Gyula Baráti Kör és a Szentes-Csongrád Rotary Club tagjainak közreműködésével október 20-án felolvasó estet tartottak a Szentesi Városi Könyvtárban. Herczeg Ferenc és Karinthy Ferenc egy-egy művét választotta ki dr. Horváth György, és ebből állította össze az est programját.
Herczeg Ferenc (1863–1954) író, színműíró, újságíró, az MTA tagja és másodelnöke, 1904-től 1919-ig a Petőfi Társaság elnöke. A Horthy-korszak legnépszerűbb írója, az Új Idők című irodalmi hetilap főszerkesztője és a Magyar Revíziós Liga elnöke volt.
Kéz kezet mos (vígjáték 3 felvonásban, 1904) – Herczegnek egyik legönállóbb, és a való életet leghívebben visszatükröző alkotása. Ahogy szatirikus hangon pellengérre állítja Magyarország „rákfenéjét”, a kölcsönös protekciók rendszerét – az már szinte kritikai realizmus. A komikus helyzetek mögött viszont a szerző elkeseredése áll…
—————–
Karinthy Ferenc (1921-1992) – Kossuth-díjas magyar író, dramaturg. Édesapja Karinthy Frigyes, fia Karinthy Márton. Nyelvészetből doktorált, nagy európai egyetemek ösztöndíjasa. Vízilabdázó és sportvezető, görög, angol, olasz és német szerzők fordítója, termékeny novellista.
Házszentelő (novella, 1986) – Egy névnapi ünnepségre, kanmurira érkezik egy csomó helybéli főnök: barátok, régi ismerősök, egyívásúak. Mindegyikük mögött más jellem, élettörténet. Egy-egy terület kiskirályai, áthatolhatatlan személyes és hatalmi összefonódásban. A tisztesség és bűn határán felépül egy présház, a magánút – majd elsül egy fegyver, és kezdődik mindezek eltussolása…

Vélemény, hozzászólás?