Kiemelt hírek Térség

Már százezer támogatója van a petíciónak

Fábiánsebestyénen, a Kinizsi Parkban március 24-én tartott sajtótájékoztatót Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese, melynek során a „Petíció a magyar gazdákért” aláírásgyűjtés állásáról adott tájékoztatást.

Még ez év február 28-án a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a MAGOSZ,    az Agrárminisztérium támogatásával, indított útjára annak érdekében, hogy megakadályozza az Európai Bizottság törekvését, amely a Közös Agrárpolitika (KAP) forrásainak egy részét a migráció támogatására kívánja fordítani.

A két kezdeményező szervezet már akkor kijelentette: elfogadhatatlan, hogy egyre nagyobb elvárások mellett kisebb támogatásra számítsanak a gazdák.

Mára már százezren írták alá az uniós agrárforrások szintjének megőrzéséért indított petíciót – jelentette be mondandója elején a miniszterhelyettes. A százezer támogató azt jelenti, hogy a magyar gazdák és a termőföld védelmében indított petíciót nemcsak a közvetlen érintettek, hanem a társadalom széles rétegei támogatják – közölte az államtitkár, hozzátéve: ez olyan háttér, melyre oda kell figyelnie az Európai Bizottságnak is.

 

 

Majd így folytatta: a magyar kormány elfogadhatatlannak tartja, hogy az agráriumtól elvont forrásokat az EB migrációs politikára fordítaná. Azt mondta, az Európai Bizottság 2020 után számottevően, 15-20 százalékkal csökkentené a területalapú- és a vidékfejlesztési támogatásokat. Ez jelentősen rontaná a magyar mezőgazdaság fejlődési lehetőségeit, az élelmiszer-előállítás biztonságát és az ágazat munkaerő megtartó-képességét, egyáltalán a magyar gazdák létbiztonságát.

A támogatáscsökkentés azonban közvetve minden állampolgárt érintene, mivel várhatóan élelmiszerár-robbanással járna – szögezte le az államtitkár.

Tájékoztatója végén Farkas Sándor arra kért mindenkit, hogy akár online, a www.peticioamagyargazdakert.hu oldalon, akár a falugazdászoknál, vagy a NAK megyei igazgatóságain elérhető íveken – május 3-ig – támogassa aláírásával a kezdeményezést.

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?