Kiemelt hírek Térség

Székely-magyar összefogással avattak kopjafát Nyergestetőn

A Csongrád Megyei Kormányhivatal által állított kopjafával bővült a Hargita megyében található nyergestetői zarándokhely. A ma, július 25-én felavatott mementó a szabadságharc 169 évvel ezelőtti, utolsó székelyföldi csatáinak egyikére, a székely honvédők önfeláldozó harcára emlékeztet.

A magyar honvédség 170. évfordulóján állított kopjafát avató beszédében dr. Juhász Tünde a székely hősök példáját méltatva úgy fogalmazott: a Kárpát-medencében élő magyarok egységes nemzetet alkottak a múltban és fognak alkotni a jövőben is.

„Közös céljainkért meg kell tanulnunk nekünk is áldozatokat hozni, mint tették azt elődeink is, ugyanakkor soha meg nem alkuvó magatartással kiállni igazunkért és érdekeinkért. Mert csak ebben az egy esetben lesz biztos alapokon nyugvó magyar jövő.”

A kormánymegbízott a csíkkozmási polgármester, Szántó László, valamint a helyi fúvószenekar jelenlétében mondott köszönetet azoknak a székely és magyar közreműködőknek, barátoknak – köztük a kopjafát faragó Váncsa Jenő csíksomlyói fafaragó mesternek – , hogy segítették a kegyelet és hála jelképének csíkországi felállítását.

Az ünnepség után a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor előadójaként a mintaértékű Csongrád megyei lengyel-magyar kapcsolatokról beszélt dr. Juhász Tünde, kormánymegbízott.

A kérdéskere válaszolva dr. Juhász Tünde elmondta: a lengyel-magyar barátság hagyományának örökítésére kormányzati segítséggel létrehozott Waczław Felczak Alapítvány titkáraként is tevékenykedő Karol Biernaczki arról tájékoztatta, hogy a lengyel nyelv egyetemi szintű tanításának bevezetését tervezik a közeljövőben, Szegeden.

Forrás: CSMKH

 

 

Vélemény, hozzászólás?