Hírek Kiemelt hírek Szentes

Szellemi körséta a polgárházban – a népzene világáról

A Szentesi Körséta sorozat keretében a Magyar Népzene Napja idei második eseményét tartotta meg a Zöldág hagyományőrző Szakkör július 16-án a Péter Pál Polgárházban.
A rendezvénynek szomorú aktualítást adott, hogy ezen a héten, 91 éves korábyan elhunyt Bácskai Mihályné Erzsike néni, középiskolai tanár, aki szabadidejében sokat tett a népművészet, a népzenei hagyományok ápolásáért is.
Szabó Zoltán Ferenc, Szentes polgámestere emlékezett meg Erzsike néniről, és férjéről Bácskai Mihályról, Szentes város díszpolgáráról. Emlékeibe úgy vésődött bele, hogy a négygyermekes házaspár tartalmas családi életet élt, miközben mindketten sokat dolgoztak a Horváth Mihály Gimnázium, és annak drámai tagozata eredményes működtetéséért, és még a város közéletéből is kivették részüket.
A résztvevők felállva hallgatták végig Balla Tibor (tekerős), valamint Vizeli Balázs (hegedű) népzenészek muzsikáját, melyet Bácskai Mihálnyé emléke tiszteletére játszottak.
Ezt követően kezdődött el a ‘Népzene Napja Szentesen – 2.’ elnevezésű program, melyet Hankó Györgyné állított össze, illetve vezette a műsort.
Ráhangolásként Balla Tíbor többszörös Aranypáva díjas, Vass Lajos Nagydíjas népzenész nótákat játszott tekerőn, amely végül közös éneklésbe “torkolott”.
Egy rövid bevezető ismertetést követően Vizeli Márton elénekelte a Kádár Kata balladát.
A Vizeli Trió, Vizeli Balázs Kossuth- és Artisjus díjas népzenész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa, az utóbbi ‘25 év legjobb primása” (Fonó díj), és fiai Márton és Máté adott koncertet, ahol néhány Kárpát-medencei dallam eljátszása mellett a hegedű, mint “csodálatos hangszer” fortélyairól is mesélt Vizeli Balázs.
Egy részlet – videón:
A porgram beszélgetéssel zárult, melynek során Vizeli Balázs ismertette gondolatait “A regölés helye, szerepe a magyar hitvilágban” témakörben, illetve a résztvevők is elmondták az idevágó véleményüket.
Végezetül egy nagyon fontos (talán eddig kevéssé ismert) gondolat Vizeli Balázstól: “minden generációnak meg kell tanulni az ősi hagyományokat, mert azokat nem lehet csak úgy, megörökölni.”

Vélemény, hozzászólás?