Szentes

Szentes 460 éve, avagy mi az az oppidum

Szentes születésnek április 4-én van. 1564-ben ugyanis ezen a napon bocsátotta ki I. Ferdinánd király azt az adománylevelet, amely tanúsítja Szentes oppidum, azaz mezőváros mivoltát.

Az oppidum jelentőségéről Móra József önkormányzati képviselő egy tájékoztatón beszélt. A mezőváros a középkorban azt jelentette, hogy a jobbágyok pénzben is leróhatták úrbéri terheiket, ez pedig nagy szabadságot adott számukra. Vásártartási joggal is felruházta a települést ez a cím, ami a fejlődés záloga volt, hiszen élénk árucserét bonyolított le a város – adott hátteret a helytörténettel mélyebben foglalkozó képviselő.

Az egri káptalanban őrizték az oklevelet, ma az Országos Levéltárban található, ott másoltatta le a város, ezt a tájékoztatón is bemutatták Szabó Zoltán Ferenc polgármester társaságában – számol be a delmagyar.hu.

Még 1989-ben, a 425. évfordulót 55 rendezvénnyel ünnepelte a város, aztán feledésbe merült a megemlékezés. Idén ismét lesznek hasonló programok – mondta a tájékoztatón résztvevő polgármester.  Az önkormányzat az évfordulóra egy logót terveztetett, ezt fogják használni az idei emlékévben kiadványokon és rendezvényeken.

 

Fotó: Fortepan / Magyar Földrajzi Múzeum / Erdélyi Mór cége

Vélemény, hozzászólás?