Hírek Kiemelt hírek Szentes

Szentes-Kolozsvár tengely

Szentes önkormányzatának delegációja, Szirbik Imre polgármestere vezetésével január 26-27-én Kolozsváron járt, hogy részt vegyen, a szentesi születésű  Purjesz Zsigmond belgyógyász orvosprofesszor halálának századik évfordulója tiszteletére rendezett ünnepségeken. Ennek során megkoszorúzták a 19. század második felében nemzetközileg is elismert, nagyra becsült orvosprofesszor és oktató sírját a Házsongárdi temetőben.

 

A szentesi delegáció koszorúz
Fotó: Ördög Béla

Részt vettek az Erdélyi Múzeum Egyesület által szervezett Emlékkonferencián, amelyet a magyar orvos- és sajtótörténetben ismert szentesi eredetű család egyik legtehetségesebb tagja tiszteletére rendeztek. Felszólalt Szirbik Imre is. Többek között elmondta, hogy a város büszke szülöttéről, még úgy is, hogy élete legmeghatározóbb éveit településén Kolozsváron töltötte, itt teljesedhetett ki orvosi-tudományos pályája.

 

Fotó: Bocskay I.

 

 

A háromtagú küldöttség ellátogatott a kolozsvári Református kollégiumba is, ahol Majtényi András a szentesi Horváth Mihály Gimnázium tanára közreműködésével a két oktatási intézmény kapcsolatának szorosabbá tételéről tárgyaltak és állapodtak meg.

Tervezik, hogy a Kolozsváron eredményes „Örökségünk őrzői” diák-tevékenységet (elhagyott, de különleges értéket képviselő épületek gondozása) a Kurca partján is meghonosítják. Továbbá a kulturális együttműködésben rejlő lehetőségeket a jövőben jobban kihasználják.

Megbeszélést folytattak Oláh Emese, kolozsvári alpolgármesterrel is, aki a tárgyalás végén kijelentette: „épülhet a Szentes-Kolozsvár tengely, ehhez az alapok megvannak”.

Hazatérve a polgármester elmondta, hogy a jövőben Szentesen is többet szeretnének foglalkozni Purjesz Zsigmond emlékének ápolásával, nem zárta ki, hogy belátható rövid időn belül emléktáblát is állítanak az orvos professzor tiszteletére.

További információkat az Erdélyi Figyelő által készített és feltöltött videón találnak:

 

 

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?