Kiemelt hírek Szentes

Szentes nem felejti hőseit

Szentes Város Önkormányzata és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum közös szervezésében október 29-én Szentesen, az Ortodox temetőben ( Hadzsy János út 3.) ünnepélyesen átadták a felújított első világháborús hadisírokat. Az ünnepségen jelen volt a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred egyik alegysége, a helyi rendvédelmi testületek vezetői, önkormányzati képviselők, emlékezők.

Köszöntőt mondott Szabó Zoltán Ferenc, Szentes város polgármestere eljöttünk emlékezni azokra, akik hátra hagytak édesanyát, feleséget, gyermekeket, akik hazájuktól távol, de hazájukért áldozták fel a legtöbbet, az életüket. Megköszönte azok munkáját, akik bármilyen módon hozzájárultak a múlt emlékeinek feltárásához, felújításához.

Jelen volt és beszédet mondott dr. Juhász Tünde, a Csongrád megyei Kormányhivatal vezetője. Méltó tisztelgés az, hogy első világháborús sírok újultak meg a város több temetőjében. Csongrád megyében mintegy 12 férj, apa, fiú esett áldozatul a Nagy Háborúban.

Emlékezett arra is: „Magyar honvéd vagy, ehhez tartsd magad! Csak győznötök, vagy halnotok szabad!” – került felvésésre egy harctérre küldött Bibliában. A magyar honvédek pedig helytálltak, annak ellenére, hogy sokan életüket vesztették.

Erdélyi Lajos, HM humánpolitikáért felelős helyettes államtitkár beszédében hangsúlyozta: Szentes nem felejti hőseit. Példázza ezt az I. Világháborús Emlékmű felállítása, a Hősök Erdejének kialakítása. Ezért is különösen jelentős, hogy most a majdnem feledés homályába vesző első világháborús hadisírokat felújították.

Elmondta, hogy ez a 104 sír az Ortodox temetőben őrzi az életüket vesztett magyar honvédek emlékét, de őrzi az elesett orosz, román szerb hadifoglyokét egyaránt. Emlékezett konkrétan több szentesi hősi halált halt katonára, sorolva hőstetteiket.

Ezt követően megemlékező imákat mondott Mészáros László alezredes, a MH Tábori Lelkészi Szolgálat protestáns lelkésze, Horváth Kornél főhadnagy, a MH Tábori Lelkészi Szolgálat katolikus lelkésze.
A sírokat Borisz atya, a Kecskeméti Ortodox Egyházközség parókusa áldotta meg.

átadták a felújított első világháborús hadisírokat

Szentes nem felejti hőseit(Képmelléklettel, a felújítások adataival))Szentes Város Önkormányzata és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum közös szervezésében október 29-én Szentesen, az Ortodox temetőben ( Hadzsy János út 3.) ünnepélyesen átadták a felújított első világháborús hadisírokat. Az ünnepségen jelen volt a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred egyik alegysége, a helyi rendvédelmi testületek vezetői, önkormányzati képviselők, emlékezők.Köszöntőt mondott Szabó Zoltán Ferenc, Szentes város polgármestere eljöttünk emlékezni azokra, akik hátra hagytak édesanyát, feleséget, gyermekeket, akik hazájuktól távol, de hazájukért áldozták fel a legtöbbet, az életüket. Megköszönte azok munkáját, akik bármilyen módon hozzájárultak a múlt emlékeinek feltárásához, felújításához.Jelen volt és beszédet mondott dr. Juhász Tünde, a Csongrád megyei Kormányhivatal vezetője. Méltó tisztelgés az, hogy első világháborús sírok újultak meg a város több temetőjében. Csongrád megyében mintegy 12 férj, apa, fiú esett áldozatul a Nagy Háborúban. Emlékezett arra is: „Magyar honvéd vagy, ehhez tartsd magad! Csak győznötök, vagy halnotok szabad!” – került felvésésre egy harctérre küldött Bibliában. A magyar honvédek pedig helytálltak, annak ellenére, hogy sokan életüket vesztették. Erdélyi Lajos, HM humánpolitikáért felelős helyettes államtitkár beszédében hangsúlyozta: Szentes nem felejti hőseit. Példázza ezt az I. Világháborús Emlékmű felállítása, a Hősök Erdejének kialakítása. Ezért is különösen jelentős, hogy most a majdnem feledés homályába vesző első világháborús hadisírokat felújították.Elmondta, hogy ez a 104 sír az Ortodox temetőben őrzi az életüket vesztett magyar honvédek emlékét, de őrzi az elesett orosz, román szerb hadifoglyokét egyaránt. Emlékezett konkrétan több szentesi hősi halált halt katonára, sorolva hőstetteiket.Ezt követően megemlékező imákat mondott Mészáros László alezredes, a MH Tábori Lelkészi Szolgálat protestáns lelkésze, Horváth Kornél főhadnagy, a MH Tábori Lelkészi Szolgálat katolikus lelkésze.A sírokat Borisz atya, a Kecskeméti Ortodox Egyházközség parókusa áldotta meg.A rendezvény végén a jelenlévők egy-egy szál virágot helyeztek el a felújított sírokon. A megemlékezésen közreműködött a MH 5. Bocskai István Lövészdandár – Hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekara, Gömöri Balázs százados vezényletével, illetve Berényiné dr. Papp Erzsébet, aki Ady verset szavalt. A felújítások adatai:https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=3196997277038074Képgaléria:https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=3196958673708601

Közzétette: Szentesi Gyors – hangos hírújság – 2019. október 29., kedd

A rendezvény végén a jelenlévők egy-egy szál virágot helyeztek el a felújított sírokon.

A megemlékezésen közreműködött a MH 5. Bocskai István Lövészdandár – Hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekara, Gömöri Balázs százados vezényletével, illetve Berényiné dr. Papp Erzsébet, aki Ady verset szavalt.

A felújítások adatai:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=3196997277038074

Képgaléria:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=3196958673708601

Vélemény, hozzászólás?