Hírek Kiemelt hírek Szentes

Szentes nemzetközi kapcsolatai 1.

Bár kevésszer foglalkozunk ezzel, de Szentes városa (is) rendelkezik nemzetközi kapcsolatokkal. Ez alapvetően az országok települései közötti testvérvárosi kapcsolatokat jelenti, de ennél többről is szó van.
Szentes számos határon túli magyar és külföldi településsel ápol jó kapcsolatokat, lehetővé téve ezáltal az együttműködést ezen városok lakosai között az élet minden területén. Biztosítja a helyi közösségek kölcsönös barátságának, megértésének és fejlődésének feltételeit.
A testvér, partner települési kapcsolatok megmozgatták a település társadalmának és intézményeinek (önkormányzat, iskolák, sportegyesületek, civil szervezetek) egy jelentősebb részét is. A kapcsolatok működésének legáltalánosabb hozadéka az, hogy a kapcsolatok révén viszonylag sokan megfordultak az adott országban, új tapasztalatokat szereztek a maguk területén, s egyes esetekben ezek a tapasztalatok ténylegesen beépültek a helyi folyamatokba.
A kapcsolatok ma már kiterjednek a kulturális együttműködésekre, a sportra, az egyházi és civil kapcsolatokra, gazdasági, egészségügyi és szociális területekre. A testvérvárosok vezetőinek hivatalos látogatásai mellett a településeken egyre gyakoribbak az önmaguktól szerveződő, családok közötti barátságok, vállalkozások közötti gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok, közös pályázatok.
Ezekről beszélgettünk (két részben) Szabó Zoltán Ferenccel, Szentes polgármesterével.
Most először a testvérvárosi kapcsolatokról esik szó.

 

Vélemény, hozzászólás?