Kiemelt hírek Szentes

Szentes népzenei hagyományaira emlékeztek

„Szentes tekerős múltja és jelene” címmel február 22-én időszaki kiállítás nyílt Szentesen, a Levéltárban. Előtte a résztvevők megkoszorúzták Szenyéri Dániel emléktábláját.

A váratlanul kellemetlen időjárás miatt a koszorúzás előtt a résztvevők az emléktáblához nem messze lévő Móricz Zsigmond Művelődési Házban találkoztak, és beszélgettek a szentesi tekerőzés történetéről, jelenéről, jövőjéről, dr. Zsíros Katalin, középiskolai tanár, helytörténész mondta el ebben a témában folytatott kutatásainak eredményét, és Balla Tibor Aranypáva nagydíjas népzenész tekerőzőtt.

Ezt követően az Ady Endre utca 32. számú ház homlokzatán található Szenyéri Dániel emléktáblát megkoszorúzta dr. Demeter Attila, Szentes alpolgármestere, a család képviseletében Csiszár Endre , Szenyéri Dániel ükunokája, a Zöldág Hagyományőrző Szakkör képviseletében Jász Kende.

A “Szentes tekerős múltja és jelene – Szenyéri János és Szenyéri Dániel tekerőkészítők emléke ” című kiállítás megnyitóján megjelent vendégeket Tánczos Roland, főlevéltáros köszöntötte, majd Csiszár Endre,hidrogeológus, Szenyéri Dániel ükunokája emlékezett elődjére, a tekerős muzsika szentesi hagyományaira, nem kihagyva a családi vonatkozásokat sem.

Dr. Demeter Attila alpolgármester beszél a néphagyományok őrzésének fontosságáról, említette, hogy Szenyéri János és Szenyéri Dániel munkásságának helye van a Szentesi értéktárban.

Hankó Györgyné, a Zöldág Hagyományőrző Szakkör vezetője Szentes tekerős múltjáról, a hangszer történetéről adott átfogó tájékoztatást, majd bemutatta a tárlatot.

A megnyitón tekerőn közreműködött – Zöldi Lászlóné, kétszeres kiemelt Nívódíjas tekerős, Balla Tibor Aranypáva nagydíjas tekerős és (a még csak tizenéves) Ónodi Máté.

A kiállítás megtekinthető 2019. július 1-ig, munkanapokon 8.30-15.30 között.

Képek – a program koszorúzással kapcsolatos részéről:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=2567141230023685

Képek – a kiállítás megnyitóról:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=2567146366689838

Fotók: Lantos Imre

Vélemény, hozzászólás?