Szentes

Tóth József Színház, de tudja, hogy kiről nevezték el a teátrumot Szentesen?

Torday Henrietta újságíró lassan 10 éve mesél városunk történelméből. A Szentesi Gyorsban ezúttal a színház alapításról és névadójáról beszélt.

Tóth József 1823. július 5-én született Szentesen. A kultúrára éhes fiatalember kezdetben vándortársulatokhoz szegődött és így járta az országot. 1851-ben érte utol a Nemzeti Színház titkárának meghívó levele.

A meghívás után fontos korszak kezdődött el, nemcsak a kiváló színész életében, hanem a magyar színjátszás felemelkedésében is. Tóth József 1851 és 1870 között a Nemzeti Színház és a magyar színházi ügy tartópillére is volt.

A szentesi képviselők 1909 márciusában döntött arról, hogy a Petőfi Szállóban található színházterem Tóth József nevét vegye fel egy 2 napos ünnepség keretében. Dr. Mátéffy Ferenc szentesi polgármester a névadó ünnepségre meghívta az akkor már elhunyt művész családját, s felkérte a Nemzeti Színszínészeit az esti előadások főszerepeire.

A színházterem megtelt, ahol Shakespeare Makrancos hölgy című darabját játszották. Tóth Imre és Tóth Józsefné később köszönő levelében
fejezte ki nagyrabecsült háláját Szentes városának. 1909 óta a szentesiek színháza Tóth József nevét viseli.

A Szentesi Gyors 3. száma hamarosan érkezik.

Vélemény, hozzászólás?