Hírek Kiemelt hírek Szentes

Szentes történelme – kisfilmeken

Rendhagyó módon, egy internetes “könyvet” – honlapot mutattak be május 4-én a Szentes Városi Könyvtárban: Karikó-Tóth Tibor ezen a fórumon indította útjára az általa szerkesztett SzentesFilm honlapot.
A megjelenteket és az előadót Szekeres-Dancsó Mónika, a könyvtár igazgatónője köszöntötte.
A jól megszerkesztett program – “ráhangolásként” – a filmhez, a mozihoz köthető dalokkal indult, melyet SoFEAT duó (Karikó-Tóth Zsófi énekelt és Kiss Péter gitározott) adott elő.
Részletek – videón: https://youtu.be/h61Zrlx7WTI
Karikó-Tóth Tibor az általa szerkesztett új honlap ötletéről, előzményeiről beszélt bevezetőjében. Megemlítette dr. Dragon Károly, Szabó Árpád rendkívül lelkes amatőrfilmes munkásságát és azt, hogy már ők is gondolkodtak az értékes filmtár megőrzéséről. Ugyanezt javasolta Rózsa Gábor, egykori szentesi muzeológus is. Az ő “tanácsára” kezdett hozzá a végül is a honlap gerincét adó filmek gyűjtéséhez és digitalizálásához Karikó-Tóth Tibor.
Ezt követően a szerkesztő bemutatta a honlap szerkezetét, használatát, és részben a tartalmát. A honlap elkészültének jelentőségét abban látja, hogy ezentúl már nemcsak Youtube-csatornán, vagy a Facebook hasonló nevű oldalán, hanem egyberendezve, egy külön honlapon is láthatja az érdeklődő. Alapvetően a honlap nem más, mint a város filmszalagra rögzített emlékei – tette hozzá.
A szentesfilm oldalon a Szentesi Amatőrfilm Klub, a szentesi híradók, VHS kisfilmek, TV műsorok és a Horváth Mihály Gimnázium filmszakkörének videói érhetők el. Továbbá a kisfilmek alkotóinak életútját is megismerhetik a honlapra látogatók.
A honlapszerkesztő úgy gondolja, hogy még többeknek birtokában lehet régi felvétel a városról, szívesen fogadná ezeket, hogy másokkal is megoszthassa, hogy tovább bővüljön a város kulturális öröksége.
A program során még közreműködtek: Karikó-Tóth Anna és Puskás Gabriella.

Vélemény, hozzászólás?