Hírek Kiemelt hírek Szentes

Szentesen beindult a Petőfi Klub

A 2022-23-as Petőfi Sándor emlékév egyik kiemelt tevékenysége a reformkori szellemiséget tükröző Petőfi Klubok Kárpát-medencei hálózatának kialakítása, amelynek elindulását prof. dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere jelentette be.
A Petőfi Klubok azontúl, hogy megismertetik a résztvevőket Petőfi Sándor életművével és szakmai pályafutásával, a nemzeti törekvéseket megerősítő, társadalmi és gazdasági változásokat generáló reformkorba is betekintést engednek. Különös tekintettel a kulturális örökségünk és identitásunk alapját képező magyar nyelv hivatalossá tételére, a nemzeti kultúra megszilárdulására, a kulturális intézmények megalakulására és a civil szervezetek robbanásszerű fejlődésére.
A program – a kezdeményezők szándéka szerint – a reformkor szellemiségéhez méltó kulturális alkalmakat juttat a településekre, amely alkalmak közvetlen lehetőséget teremtenek a nemzeti értékek megismerésére, történelmi, művelődéstörténeti és szépirodalmi tudásbővítésre, szórakozásra, továbbá a személyes és közvetlen kapcsolatokra építő, azokat erősítő közösségi együttlétekre és az online kapcsolódásra is.
A Petőfi Klubok megvalósulásával idén 88 magyarországi és 12 külhoni település kapcsolódhat a program keretében megvalósuló kulturális programokokhoz, míg 2023-ban további 100 település csatlakozik a Kárpát-medencei klubhálózathoz.
Megyénkben első körben március 17-én Szentesen, a Tóth József Színházban nyílt meg a Petőfi Klub. Dohorné Kostyál Zsuzsanna, a Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád-Csanád Megyei Igazgatóságának vezetője beszélt a klubhálózat céljáról, lehetőségeiről.
Hozzátette: a program sikeréhez a Nemzeti Művelődési Intézet a Petőfi Klubok erőforrásainak stratégiai tervezésével, logisztikai és hálózatépítő tapasztalataival, valamint a központi programkoordinációval járul hozzá.
Ezt követően szimbolikusan egy Petőfi kötet-csomagot adott át Farkas Sándornak, a térség országgyűlési képviselőjének.
Farkas Sándor miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő a Petőfi Klub megnyitása kapcsán arról beszélt, hogy a programsorozat megvalósítása során Szentes és térsége kulturális kínálata sokszínű komoly- és könnyűzenei koncertekkel, színházi- és irodalmi előadásokkal, könyv- és folyóirat- bemutatókkal, kiállításokkal fog gazdagodni.
Szojka Cinthia, a Tóth József Színház művészeti vezetője örömét fejezte ki, hogy intézményük repertoárja újabb értékes programokkal bővül, melyre nagy szeretettel várják közönségüket.
A megnyitót követően a Petőfi-játék című előadást tekinthették meg a nézők – a Pesti Művész Színház prezentációjában.
Rövid videó a darabból:

Vélemény, hozzászólás?