Hírek Kiemelt hírek Szentes

Szentesen is elkezdődött az Imahét

Az egyetemes imahét indításaként a Felsőpárti Református Templomban január 17-én este ökumenikus istentiszteletet tartottak, melynek házigazdája Gilicze Andrásné tiszteletes asszony volt. Az ökumenikus imahét kezdetén – az első közös alkalmon – valamennyi gyülekezet vezetője ott volt, hogy együtt imádkozzon a keresztények egységéért.
A tagegyházak köszöntésével üdvözölte a megjelenteket, majd tájékoztatást adott az Imahétről, illetve magasztaló imát mondott. Ezután a felekezetek vezetői egy-egy csillagot helyeztek el az égboltot jelentő kék drapérián…
Az ökumenikus imahét idején világszerte sokféle hagyományú és hitvallású keresztény gyűlik össze azért, hogy az egyház egységéért imádkozzon. Az idei hét anyagát és istentiszteleti rendjét a Közel-Keleti egyházak Tanácsa állította össze, melynek központi igéje így hangzik: „Láttuk az ő csillagát napkeleten, és eljöttünk, hogy imádjuk őt” (Mt 2,2).
Az Imahét első napjának témája: „Hol van a zsidók királya, aki most született?” – igehirdetője Veres-Ravai Réka evangélikus lelkipásztor volt.
Hangsúlyozta, hogy az imahéten a közel-keleti keresztények a Betlehembe látogató távol-keleti bölcsek történetét helyezték fókuszba. A közel-keleti keresztények a Krisztusi vezetést tartják a legfontosabbnak.
A világ vágyakozik arra, hogy olyan vezetőik legyenek, akik ezt gyakorolják, miközben azt tapasztaljuk, hogy messze vagyunk ettől. Vegyük észre, hogy mi is vezetők vagyunk, akár egy családnak, egy intézménynek, de saját életünknek is.
Beszélt arról is, hogy ebben a törékeny és bizonytalan világban fényt, egy távoli reménysugarat keresünk. A gonoszság közepette a jót óhajtjuk. Keressük a jót önmagunkban, de oly gyakran úrrá lesz rajtunk a saját gyengeségünk, hogy még a remény is elhagy. Abban az Istenben van bizodalmunk, akit imádunk. Annak vágya indít a keresztény egységért való imádkozásra és munkálkodásra, hogy legyőzzük az egymástól elszakító sötétséget.
Az imahét első alkalmán szolgálatot teljesített még dr. Gruber László római katolikus plébános, Fehér Csaba református lelkipásztor, Zsadányi József római katolikus plébános, és Gilicze András református lelkipásztor.

Vélemény, hozzászólás?