Kiemelt hírek Szentes

Szentesen is érezhető a foglalkoztatási programok hatása

A Csongrád Megyei Önkormányzat cikksorozatának keretében ezúttal Szabó Zoltán Ferencet, Szentes Város polgármesterét kérdeztük arról, milyen tapasztalatai vannak a megyében megvalósuló foglalkoztatási együttműködési programokkal, paktumokkal kapcsolatban.

Szentes, bevont tagként maga is részt vesz egy ilyen programban, leginkább tehát ez érinti a várost, illetve az itt élő álláskeresőket.

A „Foglalkoztatási együttműködések kialakítása Csongrád Megye északi részén” című projekt támogatási szerződése 2018. március 25. napján került aláírásra 474.000.000 forintos támogatási összeggel, százszázalékos támogatási intenzitás mellett, melynek megvalósítása a Csongrád Megyei Kormányhivatallal együttműködésben történik.

A projekt teljes költségvetéséből 346 millió forint szolgál bér és járulék támogatások finanszírozására, területileg pedig a Szentesi és Csongrádi járások településeit, illetve Mindszentet fedi le: A projekt sikerességét jól mutatja, hogy 2020. március 31-ig a Csongrád Megyei Kormányhivatal 329 fő bevonását teljesítette, akik közül 232 fő jutott álláshoz, 174-en pedig a támogatás után 6 hónappal is munkaviszonyban álltak. Összegszerűségében ez azt jelenti, hogy célcsoporti támogatásokra eddig majdnem 339 millió forint került kifizetésre.

A szentesi munkaerő-piacon az elmúlt években kismértékű, de folyamatos bővülést tapasztaltunk a munkalehetőségek tekintetében. Ennek egyik oka, hogy az itt működő vállalkozások új fejlesztéseket hajtottak végre, felszívva ezzel a munkanélküliek egy részét.

A Foglakoztatási Paktumok keretében – mind megyei, mind helyi szinten – olyan hosszú távú célok valósulnak meg, mint a települések hátrányos helyzetű munkavállalóinak bevonása, az álláskeresők számának csökkentése, mindez a helyi vállalkozói igények figyelembevételével. A projekt során olyan együttműködési kapcsolatok alakultak ki, amelyek hosszú távon, egyéb fejlesztési területeken is hasznot jelentenek a szereplőknek.

/Szerző: SZEGEDma/

 

 

Vélemény, hozzászólás?