Hírek Kiemelt hírek Szentes

Szentesen is megünnepelték a Magyar Széppróza Napját

A Magyar Írószövetség Csongrád megyei Írócsoportja, az Areión Kulturális Egyesület, a Szentes Városi Könyvtárral közösen február 12-én a Magyar Széppróza Napja alkalmából Prózaíró Kerekasztalt rendezett a könyvtárban.

A szervezők három íróvendéget hívtak meg: Balogh Gyula Móricz-ösztöndíjas írót, kulturális szervezőt; Bátyi Zoltán írót, Szegedi Írók Társaságának tagját;  Bene Zoltán írót, a Szeged folyóirat főszerkesztőjét, a Magyar Írószövetség Csongrád megyei Írócsoportjának elnökét.

 

Az esten a szentesi Paulovics Tamás, versmondó és versíró vállalta a moderátor szerepét. Bevezetőjében a jeles nap előzményeit vázolta. A Magyar Írószövetség – amely 1964-ben kezdeményezte, hogy április 11-ét, József Attila születésnapját a magyar költészet napjaként ünnepeljük, 1984-ben pedig a magyar dráma napjaként jelölte meg szep­tember 21-ét, Az ember tragédiája ősbemutatójának dátumát –, a novemberi választmányi ülésén hozott döntése nyomán indítványozta, hogy mostantól minden évben Kárpát-medence-szerte Jókai Mór születésnapján, február 18-án rendezzék meg a magyar széppróza ünnepét.

 

Bene Zoltán többek között arról is beszélt, hogy Jókai Mór az, aki a magyar prózát, kiváltképpen a regényt a Parnasszusra emeli, aki mer mesélni, aki először alkot prózában teljes, saját univerzumot és mitológiát.

 

 

Mindemellett a születésének időpontja is szempont volt, ugyanis más írók neve is felmerült, akikhez kötődhetne ez az ünnep, de Krúdy Gyula október 21-i születésnapja túlságosan közel esik az október 23-i nemzeti ünnepünkhöz, és a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése  felvetését, miszerint Esterházy Péter születésnapján, április 14-én kellene ünnepelni a magyar prózát, azért vetették el, mert az az időszak a magyar költészet ünnepi rendezvényeinek van szentelve.

Bátyi Zoltán egyik novelláját (Ezer fontos zsíros kenyér) olvasta fel, amely nagy sikert aratott a közönség körében. Beszélt Jókai Mór azon irodalmi munkáiról, amelyben a Rózsa Sándor kapta a fő szerepet.

 

 

Balogh Gyula „apró” anekdotákkal „fűszerezte” a nagy regényíró óriás életét részleteiben bemutató programot.

 

Az első alkalommal megrendezett Magyar Széppróza Napja ünnepségei február 12. és 23. között zajlanak, melyhez az országban közel negyven könyvtár csatlakozott. Így Szentes is részese volt annak – a szerintem még hosszú és szép jövő előtt álló – sorozat elindításának, amellyel a költemények után a prózát is ünnepelhetik a kultúra barátai.

Ehhez képest lehetett volna nagyobb érdeklődés is a program iránt….

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?