Kiemelt hírek Szentes

Szentesen „szállt le” Farkas Bertalan

Szentesre, a HSZC Zsoldos Ferenc Szakgimnázium és Szakközépiskolába látogatott Farkas Bertalan nyugállományú dandártábornok, az első magyar űrhajós, űrkutató. Az iskola tornatermében április 23-án a tantestületnek és a honvédelmi nevelésben résztvevő diákoknak tartott előadást.

A vadászpilóta egy szomorú hírrel kezdte előadását: sajnos a kiképzésben résztvevő társa, Magyari Béla a mai napon hunyt el.

A nyugállományú dandártábornok mesélt a Szabolcsban töltött gyermekkoráról, a karrierje kezdeteiről, de ekkor még maga sem gondolta, hogy vadászpilóta lesz, azt meg pláne nem, hogy űrhajós. Az űrutazására – Valerij Kubaszov parancsnoksága mellett – 1980. május 26. és június 3. között került sor a Szaljut 6 űrállomás fedélzetén.

 

Az iskola és a honvédség együttműködése a honvédelmi nevelésben kilenc éve tart. Az ilyen, és ehhez hasonló személyes hangvételű előadások hozzájárulnak ahhoz, hogy megkedveltessék a katonai hivatást a diákokkal, akik, amint ez a képekből látszik, most is nagy érdeklődéssel hallgatták az élménybeszámolót.

(Fotók: Lantos Imre)

Vélemény, hozzászólás?