Kiemelt hírek Szentes

Szentesi ezüstérem a nemzetközi tudományos diákolimpián!

Az eddigi legjobb összesített helyezését érte el a magyar csapat a Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Olimpián. A Tudományos Olimpikonok Facebook-oldalán azt írták: a kilenc versenyzőből négyen (Mátéfy Ádám, Ludányi Levente, Tordai Tegze, Varga Vázsony) ezüstérmet, hárman (Mendei Barna, Simon Tamás, Takács Dóra) bronzérmet, ketten pedig (Kertész Balázs, Kozák András) dicséretet kaptak.

Az ezüstérmet szerzett Ludányi Levente a szentesi Koszta József Általános iskolában kezdte tanulmányait, jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnáziumban tanul.

A fiatalembert kicsi kora óta foglalkoztatta a kérdés, hogy hogyan működnek a dolgok. A matematika, a fizika, azon belül is a részecske fizika érdekli a leginkább. Próbál minél több jó eredményt összegyűjteni, hogy a tanulmányait Oxfordban folytathassa tanulmányait.

A Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Olimpia ötlete 2006-ban született meg Thaiföld, Indonézia, Irán, Kína és Lengyelország együttműködéséből. Az alapítók célja, hogy népszerűsítsék a csillagászatot és az asztrofizikát a fiatalok körében, valamint elősegítsék a nemzetközi szakmai kapcsolatok kialakulását már fiatal korban.

(Az archív képen az édesanyjával.)

Vélemény, hozzászólás?