Kiemelt hírek Szentes

Szentesi felhívás – közös, egységes emlékezésre

 

Szabó Zoltán Ferenc, Szentes polgármestere és Gémes László, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke május 26-án közös sajtótájékoztatót tartott Szentesen, a Közös Önkormányzati Hivatalban.

Szabó Zoltán Ferenc először emlékeztett a Trianoni békeszerződés közelgő 100. évfordulójára, az arra való közös együttes megemlékezés jelentőségére.

Röviden vázolta a 100 évvel ezelőtti szentesi történéseket, folyamatokat. Felolvasott egy cikket is a Szentesi Kisgazda újságból, amely a békeszerződést elemezte.

Ezt követően ismertette azt az általa kezdeményezett felhívást, melyet az „Összetartozás éve” keretében a megyei települések polgármestereihez intézett, a közös, egyidőben, és az adott településen történő emlékezést szorgalmazva.

Ebben a dokumentumban már közreadták a megemlékezés konkrét forgatókönyvét, a tartalmi és formai célok megjelölésével. Bár még ezen a héten lehet alakítani a forgatókönyvön, de június 4-én 16.30-tól már egységesen ünnepelne Csongrád-Csanád megye.

A képen a következők lehetnek: szöveg

Gémes László, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke támogatja, nagyszerűnek tartja a javaslatot, a maga részéről nem is javasolna változtatást, szorgalmazni fogja a települések csatalakozását.

Ezután beszélt a megye név-változásról, annál is inkább, mert a szentesiek jogosan büszkék arra, hogy a városuk is volt megyeszékhely.
Úgy vélte: az ország megyéinek elnevezése ma sem tükrözi teljes mértékben a történelmi Magyarország vármegyéinek az ország területén meglévő örökségét – pedig helyénvaló volna.

A június 4-i névváltozás alkalmából a megyei önkormányzat emlékérmet készíttetett. Az érme előlapján Csongrád-Csanád megye címere, míg a hátoldalán a két megye nevével ellátott pajzs, a megye határvonala, valamint a jelenlegi és a korábbi megyeszékhelyek láthatóak – mondta.

A megye lakosságának a név-változás egy fillérjébe se kerül, a hatóságoknak is csupán 1-2 millió forintba, de ennyit érdemes erre az ügyre áldozni – tette hozzá.

Mindezekről részletesebben itt beszél a megyei közgyűlés elnöke:
https://youtu.be/3UK0o7UPhXQ

Képgaléria:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=3896397087098086

Közös sajtótájékoztató Szabó Zoltán Ferenc és Gémes László

Szentesi felhívás – közös, egységes emlékezésre(Képmelléklettel, hangzóbejátszással)Szabó Zoltán Ferenc, Szentes polgármestere és Gémes László, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke május 26-án közös sajtótájékoztatót tartott Szentesen, a Közös Önkormányzati Hivatalban.Szabó Zoltán Ferenc először emlékeztett a Trianoni békeszerződés közelgő 100. évfordulójára, az arra való közös együttes megemlékezés jelentőségére. Röviden vázolta a 100 évvel ezelőtti szentesi történéseket, folyamatokat. Felolvasott egy cikket is a Szentesi Kisgazda újságból, amely a békeszerződést elemezte. Ezt követően ismertette azt az általa kezdeményezett felhívást, melyet az „Összetartozás éve” keretében a megyei települések polgármestereihez intézett, a közös, egyidőben, és az adott településen történő emlékezést szorgalmazva.Ebben a dokumentumban már közreadták a megemlékezés konkrét forgatókönyvét, a tartalmi és formai célok megjelölésével. Bár még ezen a héten lehet alakítani a forgatókönyvön, de június 4-én 16.30-tól már egységesen ünnepelne Csongrád-Csanád megye. Gémes László, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke támogatja, nagyszerűnek tartja a javaslatot, a maga részéről nem is javasolna változtatást, szorgalmazni fogja a települések csatalakozását. Ezután beszélt a megye név-változásról, annál is inkább, mert a szentesiek jogosan büszkék arra, hogy a városuk is volt megyeszékhely. Úgy vélte: az ország megyéinek elnevezése ma sem tükrözi teljes mértékben a történelmi Magyarország vármegyéinek az ország területén meglévő örökségét – pedig helyénvaló volna. A június 4-i névváltozás alkalmából a megyei önkormányzat emlékérmet készíttetett. Az érme előlapján Csongrád-Csanád megye címere, míg a hátoldalán a két megye nevével ellátott pajzs, a megye határvonala, valamint a jelenlegi és a korábbi megyeszékhelyek láthatóak – mondta.A megye lakosságának a név-változás egy fillérjébe se kerül, a hatóságoknak is csupán 1-2 millió forintba, de ennyit érdemes erre az ügyre áldozni – tette hozzá.Mindezekről részletesebben itt beszél a megyei közgyűlés elnöke:https://youtu.be/3UK0o7UPhXQKépgaléria:https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=3896397087098086

Közzétette: Szentesi Gyors – hangos hírújság – 2020. május 26., kedd

Vélemény, hozzászólás?