Kiemelt hírek Szentes

Szentesi körséta a meteorológiai állomásra

Szentesi Vendégszeretet Egyesület július 20-án a Szentes – Lapistó – Dónáti meteorológiai állomásra invitálta a város lakosságát a Szentesi Körséta programjának keretében. A körséták történetében az eddigi legtöbb érdeklődőt Matkócsik Pál, az egyesület elnöke köszöntötte, majd bemutatta a vendéglátót: Balogh Tibor főmérnököt, az OMSZ szaktanácsadóját.

Tőle tudhattuk meg, hogy az Országos Meteorológiai (OMSZ) Szentes-Lapistó mellett felépült új radarállomását 2014. október 13-án adták át. A radarállomás létesítése és egy 14 tagú országos cseppspektrum mérő hálózat kialakítása a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében nyújtott támogatási forrásból vált lehetővé.

(b.) Balogh Tibor és Matkócsik Pál

A pályázat eredményeképp olyan négy radarból (Budapest, Pogányvár, Napkor és Szentes-Lapistó) álló hálózat valósult meg, amely biztosítja a magyarországi veszélyjelzés megfelelő színvonalú kiszolgálását. Olyan cseppspektrum mérő berendezések hálózatát hoztak létre, melynek segítségével a radarral mért csapadék-információk pontosíthatóak.

A szentesi radarállomás a Dél-Alföld régióban biztosítja az országosan kiegyensúlyozott pontosságú időjárási radarméréseket. A pontos csapadék mérések elengedhetetlen feltétele, hogy a mérésekkel lefedett terület pontjai ne legyenek 100–120 km-nél távolabb egymástól – ennek a hálózatnak a része a szentesi állomás.

A szentesi állomásról (is) továbbított adatok, információk elsődleges felhasználói a védekezési és kárelhárítási feladatukat a meteorológiai információkra alapozó szervek, többek közt a katasztrófavédelem és a vízügyi szervek. További intézményi felhasználói körbe tartoznak a közúti, vasúti és légiközlekedést koordináló szervezetek, valamint az agráripari vállalkozások. A gyorsan frissülő információkat a lakosság is fel tudja használni, mivel a radar mérési információk az OMSZ honlapján ingyenesen elérhetők az állampolgárok számára.

A tájékoztatót követően a helyszíni kalauz, Balogh Tibor  vezetésével a körséta résztvevői felmehettek a 10 emeletes magasságban elhelyezett radar közelébe, illetve a kilátóba.

 

 

Vélemény, hozzászólás?