Kiemelt hírek Szentes

Szentesi körséta a “szegények” temetőjébe

Szentesi Vendégszeretet Egyesület november 7-én rendezte meg a havi rendszerességgel jelentkező Szentesi Körséta programját – ezúttal a Bánomháti temetőt keresték fel, emlékezve a Halottak Napjára is.

A képen a következők lehetnek: 2 ember, álló emberek, szakáll és túra/szabadtéri

A hatályos járványügyi előírásokat betartva tartották meg az eseményt, melyen Matkócsik Pál Ferenc, az egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket. Bevezetőjében röviden beszélt Szent Vendel életéről.

Ehhez kapcsolódva Móra József, önkormányzati képviselő elmesélte a szobor és a temető, illetve a temető elejére épített harang történetét.

A temető szerepe megnőtt az 1873-as kolerajárvány idején, a kerület lakóinak tömeges elhalálozáskor. A kálvária dombon ennek emlékére 1875-ben emelték a Temetői “Kolerás” kő keresztet.

A temető nevezetessége még a II. világháború szentes környéki harcaiban elhunyt katonák síremléke, melynek különlegessége az obeliszken szereplő három felekezet jelképének megjelenítése.

Ollai Istvánné, egykori kiséri képviselő (ahol a temető található) ismertette a temető rendbe rakásának körülményeit, a ravatalozó építéséről is szólt.

A bejáratnál láthatjuk az egykori kápolnát és a csőszházat kicsit romos állapotban. A stációk és az egykori kolerás kereszt is ismét felújításra szorul.
Elhangzott, hogy az egykor a szegények temetőjeként emlegetett terület több figyelmet érdemelne.

Az egyesület legközelebbi körsétája a Petőfi u. 2 szám alatt felújítás alatt álló színházba lesz.

Képgaléria:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=4656683211069466

Vélemény, hozzászólás?