Hírek Kiemelt hírek Szentes

Szentesi népművész munkája a Nemzeti Szalonban

A Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére a Műcsarnok 2014-ben Nemzeti Szalon néven új kiállítás sorozatot indított, mégpedig azért, hogy időről időre megbízható körképet nyújtson a vizuális művészetek különböző területein született főbb teljesítményekről.

A Műcsarnokban megrendezett Nemzeti Szalonok sorában 2018-ban azon népi kézműves mesterek, művészek mutatkoznak be, akik alkotó munkájukban a népművészeti hagyományt tekintik ihlető forrásnak. Azok a kortárs kézművesek mutatkoznak be alkotásaikkal, akik míves remekeikkel az elmúlt 5-10 évben a legfontosabb szakmai pályázatokon kiváló eredményeket érték el. Az előzetes zsűrizést követően Szentesről két alkotó – Nyíri Dánielné és Kovács Ivánné – munkáit válogatták be erre a kiállításra.

Ezúttal Nyíri Dánielné népi iparművészt, a Népművészet Ifjú Mesterét mutatjuk be, akinek a Sárközi Fürtös Nyaksi műve tekinthető meg majd Budapesten, a Műcsarnokban április 21. – augusztus 20. között.

 

Sárköz egyik falujában Decsen született, ott nőtt fel, majd Szentesen alapított családot, férjével három gyermeket nevel. Jelenleg a Fábiánsebestyéni Arany János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanítónője, a Református Nagytemplom kántora, a Bárdos Lajos Vegyeskar tagja.

 

A gyöngyfűzés technikájának alapjaival anya korában ismerkedett meg, majd szakmai táborokban – öntevékeny alapon – a Sárköz néprajzi, népművészeti sajátosságaiban is elmélyítette tudását. A Népművészet Ifjú Mestere címet 2012-ben nyerte el, az ebben a témában írt szakdolgozatával, illetve zsűrizett alkotásaival. Ezt követően annyi zsűrizett munkája lett, hogy megkapta a Népművészet Mestere címet is.

 

 

Elkötelezett Sárköz népművészete mellett, de újabban Kárpát-alja népi hagyományai és motívumai is felkeltették érdeklődését, ide kapcsolódó munkái száma egyre nő. Az alkotás folyamatában Pankacs (a gyöngyfűző művészneve) sokszor ütközik dilemmába: a zsűriztetés miatt vagy követi az adott tájegység jellegzetességeit, (színeit, formáit stb.) – ez viszont kevésbé nyeri el a vásárlók tetszését. Ennek megfelelően „mindkét irányban” tevékenykedik.

A szentesi iparművész további háttér információi, közeli tervei az itt megtekintető videó interjúban hallhatók:

 

 

Vélemény, hozzászólás?