Kiemelt hírek Szentes

Szentesi siker a megyei helyesírási versenyen

HSZC Boros Sámuel Szakgimnázium és Szakközépiskola január 16-án rendezte meg a 29. Implom József helyesírási verseny regionális döntőjét. Az ünnepélyes megnyitón Somosné Puskás Krisztina, a házigazda iskola igazgatónője üdvözölte a megjelenteket, majd dr. Dányi Katalin, a Polgármesteri Hivatal aljegyzője is jó versenyzést kívánt.

Dr. Nagy János, a Szegedi Tudomány Egyetem emeritus professzora, a zsűri elnöke nyitotta meg a versenyt. Bevezetőjében „nyugalomra” intette a versenyzőket, majd beszélt a magyar nyelv nehézségeiről. szépségeiről, a magyar kultúra ápolásának fontosságáról, továbbá megköszönte a versenyt szervezők munkáját.

A versenyen 35-en vettek részt – 3 kategóriában. A megméretés két részből állt:
– tollbamondás: többek között időjárás-jóslások, babonák szerepeltek benne
– írásbeli feladat: egybeírások, elválasztások, földrajzi nevek helyes írása és betegségek neveinek írása okozhatott fejtörést.

A feladatok megoldását követően kiegészítő programok is voltak. Béres Tamás író, szociológus tartott előadást: A mese: mítosz, valóság, hagyományok – címmel. Ezután a versenyzők egy része a „Temesvár ’89 kiállítás”-t nézte meg a Koszta József Múzeumban, míg mások kerekasztal beszélgetésen vettek részt – dr. Nagy János professzor úr vezetésével.

A szentesiek eredményeiről:

A szakgimnáziumi kategóriában – 12 ponttal megelőzve az utána következőt – az első helyen végzett Sarkadi-Nagy Petra, a HSZC Boros Sámuel Szakgimnáziuma végzős tanulója. Felkészítő tanára: Bodroginé Szabó Éva.

Petra az előző tanévben ezen a regionális döntőn második lett, és most megnyerte. Elmondta, hogy számára az írásbeli feladat volt a nehezebb, különösen a betegségek neveinek helyesen történő leírása okozott gondot – de úgy látszik jól sikerült. Elmondta, hogy sokat köszönhet Fári tanárnőnek is, aki eddig a tanévig foglalkozott vele.

Petra, mint kategória első, részt vehet a verseny Kárpát-medencei döntőjén. A verseny Szabályzata szerint Süli Viktória, mint a rendező intézmény, a HSZC Boros Sámuel Szakgimnázium második legjobban szereplő diákja is részt vehet ezen a megméretésen.

Sarkadi-Nagy Petra -Bodroginé Szabó Éva, felkészítő tanárával.

Szakközépiskolai kategóriában Szűrszabó Ádám, a HSZC szentesi Zsoldos Ferenc Szakgimnázium diákja a 2. helyen végzett.

A gimnáziumi csoportban Kotvics-Varga Mirjam az 5., Chemez Ágnes a 6. lett, mindketten a Horváth Mihály Gimnázium tanulói.

Gratulálunk!

Képgaléria – közte a verseny részletesebb eredményeivel:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=3450693171668482

Vélemény, hozzászólás?