Hírek Kiemelt hírek Szentes

Szentesi Szalonban az arab világ

A Tóth József Színház és Vigadó sorozatának, a Szentesi Szalonnak decemberi első vendége Dr. Ferwagner Péter Ákos, történész, Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar egyetemi docense volt, aki több két évtizede foglalkozik az arab népek történetének tanulmányozásával.
Lehet, hogy egy kép erről: 3 ember, álló emberek, ülő emberek és belső tér
A szentesi születésű „arab szakértővel” december 1-én a Tóth József Színház szalon-termében Szebeni Zoltán beszélgetett.
A diskurzus elején szóba kerültek a szentesi élmények, a szentesi tanárok, akik a történészi pálya felé irányították a Köztársaság téri Általános Iskola (ma Erzsébet téri) és a Horváth Mihály Gimnázium francia tagozatain nevelkedett későbbi egyetemi oktatót. Nevek is elhangozta (a szülőkön kívül): Tóth Jánosné, Keserű Imre, majd később időszakban Imre László professzor.
Huszonöt éve foglalkozik az arab világgal, történelmével, társadalmainak alakulásával, vallási meghatározottságával, jelenével, és jövőjével.
Gondolat-foszlányok a dialógusból:
– hogyan születtek az arab államok, országhatáraik, mennyiben befolyásolták ezeket a birodalmi törekvések….
– 150 évig Szegednek, vagy akár Szentesnek is közös történelme volt az arab világgal! (oszmán birodalom..)
– az I. világháború hatása az arab világra, az oszmán birodalomra
– Nagy-Britannia és Franciaország befolyása az arab térségre
– a II. világháború hatásai….
– az USA, a Szovjetunió és az arab országok viszonyrendszere
– a Szuezi csatorna jelentősége az arab világ alakulásában
– Izrael létrejötte („nem a vallási ellentétek, hanem az ideológia játszott, játszik döntő szerepet: a nacionalizmus és a cionizmus”)
– a diktatórikus államforma és az arab világ viszonyrendszere
Fantasztikusak izgalmas témák (kihatással Európára), történészi vélemények hangzottak el (sajnos csak) egy órában. Lehet, hogy folytani kellene egy másik alkalommal?

Vélemény, hozzászólás?