Hírek Kiemelt hírek Szentes

Szentesi tanya a 21. században

A Szentesi Vendégszeretet Egyesület a hagyományos Szentesi Körsétáját augusztus 14-én egy kb. száz éves szentesi tanyába szervezte, hogy a résztvevők megismerkedhessenek a múlt század elejei helyi népi hagyományokkal, szokásokkal.
Ezúttal az egyesület elnöke üdvözölte a megjelenteket, illetve megköszönte a házigazdáknak a fogadtatást. Beszélt a közeli jövőről is, amikor az egyesületük – augusztus 20-án – a helyi ligeti strandon tartja meg az idei utolsó Ízek utcája Szentesen elnevezésű programját, ahol helyi gasztronómia ínyencségekkel és kézműves termékekkel találkozhatnak a látogatók, a fürdőzők.
Bejelentette, hogy szeptember 25-én a Gádorosi Falunap eseményéna Szentesi Vendégszeretet Egyesület tagjai bemutatják Szentes és térsége nevezetességeit, hagyományőrző munkáját (népzene, dalok, táncok, kézimunkák, kismesterségek és gasztronómia).
A Berekháti városrészben található, 1929-ben épült, és az utóbbi években nagyon szépen felújított tanyán a tulajdonos, Holman Istvánné fogadta és kalauzolta a vendégeket.
Az 1929-ben épült tanyát először a Termál Tsz-től bérelte a jelenlegi tulajdonosa, 1993-ban megvásárolta, és elkezdte a (több éven keresztül tartó) felújítását. Törekedtek arra, hogy az eredeti épület jellegzetességeit megőrizzék. Azt nem akarták, hogy múzeumi jelleget kapjon a berendezés, de korhű bútorzattal rendezték be, és „így is csodálatos” – mondták a résztvevők.
Lehet, hogy egy kép erről: belső tér
A korszerűsítés, a lakhatóvá tétel saját erőből történt. Mára már csak részben maradtak a tanyasi ténykedések (kertművelés, háziállatok tartása, önellátás), inkább a kikapcsolódást szolgálja a jól karbantartott épület és a hozzá tartozó nagyobb telek.
A vendégek nemcsak az épületet, a berendezést csodálták meg, hanem az udvaron található kemencét, ivókutat, egy kisebb saját telepítésű ligetet, valamint azt, hogy ma már két hölgy: a tulajdonos és barátnője végzik el a tanya körüli (és szinte minden nap jelentkező), néha bizony nem könnyű munkákat.

Vélemény, hozzászólás?