Kiemelt hírek Szentes

Szentesi tűzoltók elismerései

Május negyedike, Szent Flórián ünnepe, Szent Flórián a tűzoltók, és a „tüzes mesterségek” védőszentje. Szent Flórián napja tisztelgés azon a bajtársak előtt is, akik ennek a rendkívül nehéz, teljes odaadást igénylő szolgálatnak teljesítése közben életüket áldozták mások megsegítéséért.

A védőszent tiszteletére ünnepségeket rendeztek, ahol elismeréseket adtak át. Írhatom, hogy természetesen szentesiek is vannak közöttük, hiszen itt a Kurca-partján is elhívatott „lánglovagok” dolgoznak.

A központi ünnepségen dr. Pintér Sándor Magyarország Belügyminisztere, a Tűzoltóság Napja alkalmából, kiemelkedő helytállása, bátor magatartása elismeréséül Bátorságért Érdemjelet adományozott, egyben jutalomban részesítette:

Kálmán Rajmund Levente tű. alezredest, a Szentesi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnokát és Zelenka Dániel József tű. őrmester beosztott tűzoltót.

Egy nemrégiben történt derekegyházi tűzesetnél, ahol egy 100 négyzetméteres fő- és egy 60 négyzetméteres melléképület égett, és a tűz veszélyeztette a szomszédos lakóépületeket is, két acetilénpalackot vittek ki az égő melléképületből, ezzel emberéleteket és vagyoni károkat mentettek meg.

Kálmán Raymund 1988 óta tevékenykedik a Tűzoltóságon, végig járva a beosztásokat, a ranglétrát, 2012 óta a Szentesi Hivatásos Tűzoltóság parancsnoka. Felkészültségét jelzi, hogy tagja a HUNOR nemzeti mentő-csoportnak is.

Zelenka Dániel 2015-ben öltötte magára az egyenruhát, vállalta a veszélyes munkakört.

Az említett esetben fontos volt a két palack kihozatala, mert szállítható körülmények között voltak (a másik négyet ki kellett lőni), és meg kellett akadályozni a tűz eszkalálódását. Ők ketten vállalták, teljesítették a feladatot, ezzel robbanásveszélyt hárítottak el, lokalizálhatták, körül határolhattak a tüzet, amellyel felgyorsították a tűz eloltását is.

Az elismerést a belügyminisztertől vehették át.

 

 

 

 

 

Megemlékezést tartottak a Csongrád megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon is.
Ezen ünnepségen vehette át kiemelkedő és példamutató szolgálatellátása elismeréseként Szatmári Imre tűzoltó dandártábornok, megyei igazgató által adományozott ajándéktárgyat – mások mellett – Berezvai Zoltán tű. törzsőrmester, Kurucz Dávid István tű. törzsőrmester és Szabó Sándor tű. őrmester, a Szentesi Hivatásos Tűzoltó parancsnokság beosztott tűzoltói.

G R A T U L Á L U N K !

Vélemény, hozzászólás?