Kiemelt hírek Szentes

Szentesi vasúti „arcképes”

Az Együtt Szentesért Egyesület “Arcképek Szentesről” sorozatában május 11-én Valkai Csaba, és az ő általa megálmodott, és megvalósított vasúttörténeti gyűjteménye mutatkozott be. A hivatalos nevén a Vasúttörténeti Alapítvány Szentesi Gépészeti Gyűjteményében a megjelenteket Szobota Imréné, a szervező egyesület elnöke köszöntötte, és röviden „indokolta”, miért éppen Valkai Csaba került a figyelmük középpontjába.

Valkai Csaba, a Szentes Városért Emlékérem tulajdonosa, nyugdíjas vasutas, múzeumi kurátor mindennap megtalálható a szentesi Vasúttörténeti emlékhelyen. Mindent tud a múzeumban lévő tárgyakról, szinte mindent a saját kezével készített vagy restaurált. Az épületeken belül és kívül látható falfestményeket is saját kezűleg készítette.

Az emlékhelyen a Szentesi MÁV Motorgarázs múltjának, működésének kutatása és az ezzel kapcsolatos dokumentumok, tárgyak gyűjtése, megőrzése, ápolása történik, ezek bemutatása állandó kiállítás, skanzen keretében, ezzel együtt a mellékvonali motorkocsis közlekedés emlékeinek megőrzése és népszerűsítése.

A parkban kisvasút működik. A kurátornak (és Vitéz Lőcsei Dezsőnek) köszönhetően a vasúti modellek bemutatói visszatérően (időszaki kiállítás formájában) megjelennek-

Miután dióhéjban ismertette a pályafutását, illetve a gyűjtemény létrehozásának a történetét, Valkai Csaba szakmai vezetésével a Motorgarázst, illetve a Gépészeti Gyűjteményt meg lehetett tekinteni.

A Vasúttörténeti Alapítvány Szentesi Gépészeti Gyűjteményét egész évben nonstop, a (30) 439-9412 telefonszámon egyeztetett időpontban meg lehet tekinteni.

Képgaléria:

navigate_before
navigate_next

Vélemény, hozzászólás?