Hírek Kiemelt hírek Szentes

Szentesi Zöldi László – Szentesen

A Szentesi Keresztény Pedagógus Társaság szervezésében szeptember 23-án az ifjúsági Házban Szentesi Zöldi László, író, külpolitikai újságíró tartott előadást. A Dél-Európai kérdésekben különösen jártas újságíró ’Volt egyszer egy Jugoszlávia’ címmel a déli szomszédunk történelméről adott ismertetést.
Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember, ülő emberek és belső tér
Farkas Sándor miniszterhelyettes is részt vett az előadáson
Már a cím is többféleképpen értelmezhető – kezdte mondandóját az előadó, így természetes, hogy Jugoszlávia történelme is többféleképpen közelíthető meg. Az pedig, hogy jelentős a magyarok száma (több százezer), az különösen érdekessé teszi az értékelést.
Beszélt a királysági-, majd az 1945 utáni Jugoszlávia helyzetének alakulásáról. Nem maradhatott ki az a tény, hogy nemcsak aránylag sok nemzetiséget foglal(t) magába az ország, de többször változtak az országhatárok, az ország neve is, és ami fontos: a benne élők helyzete, körülményei.
Külön (jelentős) részt kapott az előadásban Tito élete, egyénisége, szerepe, jelleme, befolyása az ország életére.
Esett szó az el nem kötelezettség fogalmáról, amit Joszip Broz (Tito) vezetett be a köztudatba, és az a vártnál kevésbé váltotta be a több ország részéről is hozzáfűzött reményeket.
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, álló és belső tér
És még másokról is szó volt, hiszen az előadó több évtizedes újságírói tevékenysége során alaposan megismerte ennek az országnak (is) a múltját, társadalmi átváltozásait, és mindez érződött is minden mondatában.
Szerencsére (aránylag) elég sűrűn meghívják „hazai” közszereplésre Szentesi Zöldi Lászlót, figyeljék a következő találkozási lehetőség időpontját.

Vélemény, hozzászólás?