Kiemelt hírek Szentes

Szentszéki diplomata a Szentesi Könyvtárban

A Szentes Városi Könyvtár vendége volt október 15-én a Vatikán egyik nagykövete, Pintér Gábor püspök, a Szentszék belarussziai apostoli nunciusa. A szépszámú közönség soraiban jelen volt a város polgármestere, a különböző felekezeti gyülekezetek helyi vezetői. A vendéggel Sallainé Gresó Kára, a könyvtár igazgatója beszélgetett.

A szentszéki diplomata először saját életútjáról beszélt, majd a diplomácia történetről, a szentszéki-vatikáni diplomácia párhuzamosságát és különbségét villantotta fel, végül néhány, a saját diplomácia tevékenységének különlegesebb eseményeit mesélte el.

Ezt követően kérdésekre válaszolt („arról beszéljek, ami érdekli Önöket”). Ennek során többek között a Belarusz Köztársaság keresztény felekezetinek időszerű munkáját vázolta, bemutatta a Szentszék külügyi tevékenységét, ismertette hogyan dolgozik a nunciatúra, elmondta kapcsolatát az adott országban működő világi nagykövetségekkel.

Pintér Gábor 1996. július 1-jén lépett a Szentszék diplomáciai szolgálatába. 2005. július 1-jén nunciatúrai tanácsosnak, 2007. március 30-án pápai prelátusnak nevezték ki. Az elmúlt két évtizedben Haitin, Bolíviában, Skandináviában, Franciaországban, a Fülöp-szigeteken és 2010. május 1-jétől Ausztriában mint az ausztriai apostoli nunciatúra első tanácsosa teljesített szolgálatot.

A magyar nyelven kívül kiválóan beszél olaszul, angolul, németül, spanyolul, franciául, oroszul, svédül és haiti kreol nyelven.

Képgaléria:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=3156253854445750

Vélemény, hozzászólás?