Hírek Kiemelt hírek Szentes

Szép és méltóságteljes koncerttel zárult a Bach Fesztivál Szentesen

Orgonahangversennyel zárult a Bach Mindenkinek Fesztivál szentesi sorozat. A Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola művésztanárai: Andor Csilla (ének), Takács Gabriella (fuvola) és Nagy János (orgona) adtak koncertet március 27-én a Szent Anna Templomban.
“Minden zene célja (…), hogy Isten dicsőségét zengje, és kikapcsolódást nyújtson a lélek számára; ahol ezt nem tartják szem előtt, ott nem zene szól, csak pokoli lárma” – ezzel a Johann Sebastian Bach idézettel nyitotta meg Homoki-Nagy Mária professzor asszony azt a sorozat-záró koncertet, amelynek egyik fő célja volt a barokk kori német zeneszerző, orgonista, a zeneművészet kiemelkedő egyéniségének a népszerűsítése.
Mivel a koncert tematikája és felvállalt célja is kapcsolódott a nagyböjthöz, a műsorvezető Homoki Nagy Mária zárásképen Pilinszky János: Nagyböjti levél című írásából mondott el néhány gondolatot – kötve azt Bach muzsikájához.
A nagyböjt az alázat legfőbb iskolája számunkra, „a katarzis évada”, mely halandó voltunk megértésében, belátásában és elfogadásában tetőzik. Az, hogy bocsánatot nyerünk, és az, hogy halálunk után az örök élet ígérete vár ránk: tökéletesen ingyenes, isteni ajándék.
A nagyböjti időszak szelleme fokozhatatlanul drámai, se a bűn realitását, se a halál tényét nem szépíti. Ellenkezőleg: mindkettőnek, a halálnak és a bűnnek is, pontosabban halálunknak és bűneinknek is teljes súlyát tárja elénk. Félelmetes iskola. És szabadulásunk belőle – minden megszenvedettsége ellenére – mégse valamiféle törvényszerű átmenet gyümölcse, hanem olyan ajándék, mely minden reményt, minden elképzelést fölülmúl békéjével és makulátlan szeretetével.
Ha jól megfigyeljük, erről szól Bach C-dur toccata és fuga című szerzeménye tette hozzá Homoki-Nagy Mária.
A koncerten összesen hét Bach szerzemény szólalt meg a három fellépőtől.
Videón, Bach: C-moll prelúdium és fuga:

Vélemény, hozzászólás?