Kiemelt hírek Szentes

Szép jövő előtt áll a szentesi szakkollégista

Az iskolák minden szintjén befejeződött a nyári szünet, beindult az oktatás, a képzés. Az egyetemek és főiskolák hallgatói is készülnek az előadásokra, kiválasztják óráikat (sokan a lakhelyüket, kollégiumaikat), és beszerzik tankönyveiket. Az utóbbiak közül mutatunk be egy olyan fiatalembert, akire méltán lehet büszke közvetlen és tágabb környezete egyaránt. A szentesi Marcsó Kristóf  elsőfokú tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Eötvös Szakkollégiumában kezdi meg.

Álljon itt egy rövid ismertetés: alapításától kezdve az Eötvös Collegium hivatása az, hogy a magyar nemzet legtehetségesebb egyetemi polgárait támogassa, tudományos előmenetelüket segítse. Napjainkban olyanok nyernek ide felvételt, akik tudományterületükön az átlagot meghaladó tudással rendelkeznek, önálló kutatómunkára képesek, és akiknek a tudomány művelése nem csupán szakma, hanem tanári hivatás is.

Marcsó Kristóf a Koszta József Általános Iskolában végezte alapfokú tanulmányait, már itt kitűnt azzal, hogy országos biológia versenyt nyert. De meg kell említeni, hogy a természettudományos tantárgyak mellett a művészeti tárgyak is felkeltették érdeklődését.

Következett a Horváth Mihály Gimnázium, biológia-kémia tagozat. Itt Cseh Lajos tanár úrtól kaptam nagy impulzust arra, hogy a tudományágak közül minél többet ismerjek meg alaposan – mondta el Kristóf. A gimnáziumban letette a középfokú nyelvvizsgát angolból és németből.

Ezek után majdnem evidens volt, hogy felvételt nyert az ELTE-re, a társadalomtudományi kar szociáltudomány szakára. A szakkollégiumba külön kellett pályázni, majd egy „kis vizsgát” tenni (három napos rosta) – és a professzorok és a Hallgatói Önkormányzat döntött. Itt nem segíthetett „hátszél”, az értékek rangsorolták a jelentkezőket: összesen 35 hallgatót vettek fel, és csak egy (Kristóf) került be a társadalomtudomány szakról.

A szakkollégium néhány „plusszal” jár. Az egyetemi órák mellett, pluszban külön órákat is fel kell venni. Biztosítják a bentlakást, a kollégiumi ellátást. Az öt éves tanulmányok után az elhelyezkedés az átlagosnál kedvezőbb feltételekkel lehetséges, persze a tudás is az átlagosnál kedvezőbb lehet.

jelenlegi elképzelései között a szerepel, hogy tudományágán belül szakterületet választva, annak kutatásában érjen el eredményeket.

Marcsó Kristóf biztos alapokkal, nagy reményekkel, telve boldogsággal vág neki tanulmányainak, amihez mi is sok sikert kívánunk!

Vélemény, hozzászólás?